Finanţe personale. Cei mai mari şase administratori de fonduri mutuale din România au avut un profit net cumulat de 61 mil. lei în 2019, în creştere cu 80%. Patru administratori şi-au diminuat afacerile în 2019, în timp ce doi au raportat afaceri mai mari

12 iul 2020 Autor: Liviu Popescu

Cei mai mari şase administratori de fonduri mutuale din România au încheiat anul 2019 cu afaceri de aproximativ 170 mil. lei, în scădere cu 3% faţă de anul precedent şi cu un profit net cumulat de 61 de milioane lei, în creştere cu 80%, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel în contextul în care bursa de la Bucureşti a încheiat cel mai bun an din 2009 încoace, prin prisma unui randament de 35% pentru indicele principal BET şi de 30% pentru indicele BET-BK, toţi cei şase administratori de investiţii au fost pe plus în anul 2019 şi toţi au reuşit să îşi majoreze profiturile nete.

Pe de altă parte, patru administratori şi-au diminuat afacerile pe parcursul anului 2019, de la 3% pentru Raiffeisen Asset Management la 11% pentru Erste Asset Management,  cel din urmă fiind şi cel mai mare administrator de fonduri mutuale din România în funcţie de activele gestionate. Doi administratori, adică BRD Asset Management şi NN Investment Partners au raportat afaceri mai mari.

După un final de an 2018 tumultos, pe fondul Ordonanţei 114 şi ulterior o primăvară în care bursa de la Bucureşti a fost captivă declaraţiilor politice, optimismul a revenit până la final de 2019 pe piaţa de capital, ceea ce s-a tradus şi în rezultate pozitive pentru administratorii de investiţii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.