Finanţe personale. Ce schimbare pe podiumul celor mai mari administratori de bani a adus 2019 şi de ce

28 ian 2020 Autor: Liviu Popescu

Anul 2019 a adus o schimbare pe podiumul celor mai mari administratori de fonduri de investiţii din România în sensul în care BRD Asset Management a urcat de pe locul patru pe locul trei, adică pe poziţia ocupată anterior de BT Asset Management, arată datele agregate de ZF din platforma Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

Astfel cei mai mari trei administratori de fonduri des­chi­se de investiţii din România sunt Erste Asset Manage­ment (26,3% cotă de piaţă), urmat de Raiffeisen AM (25,2%) şi de BRD AM (19,3%), potrivit celor mai recente da­te ale AAF. Spre comparaţie la final de 2018 podiumul era alcătuit din Erste AM (29,4%), Raiffeisen AM (27,3%) şi BT AM (15,8%).

Prin urmare, pe lângă faptul că diferenţa dintre Raiffei­sen AM şi Erste AM s-a îngustat de la 2,1 puncte procen­tua­le la 1,1 puncte procentuale, anul 2019 a adus şi un avans con­siderabil al activelor BRD AM. Astfel acestea au urcat cu 74%, adică circa 2 mld. lei, ceea ce a trimis adminis­tra­to­rul afiliat băncii cu capital majoritar francez pe podiumul ad­ministratorilor de active pentru prima oară din 2016 încoace.

„Majoritatea investiţiilor clienţlior s-au concentrat în fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix care au crescut cu 1,8 miliarde de lei anul trecut“, spune Mihai Purcărea, CEO al BRD AM.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.01.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.