Finanţe personale. Ce comisioane au cele mai performante zece fonduri de acţiuni din România

19 feb 2020 Autor: Liviu Popescu

Şapte din cele mai performante zece fonduri de acţiuni din România în funcţie de randamentul înregistrat în ultimele 12 luni nu au comisioane de subscriere, adică nu comisionează depunerea iniţială a unui investitor, cel mai probabil ca o măsură de a atrage clienţi, arată datele agre­gate de ZF.

Pe de altă parte, la răscumpărare, adică atunci când investitorul retrage o sumă de bani, unele fonduri au comisioane care variază în funcţie de perioada de deţinere a plasamentului, în sensul în care cu cât această perioadă este mai redusă, cu atât comisionul este mai mare. Aceasta este o măsură care descurajează răscumpărarile realizate „la cald“. Alte fonduri au comisioane la retragere şi în funcţie de modalitatea de subscriere a investiţiei.

Cele mai performante zece fonduri de acţiuni au un comision de administrare suportat de fond, care de obicei este lunar, iar cele de subscriere/răscumpărare se încasează de la clientul fondului respectiv. Pentru această analiză, ZF a luat în calcul comisioanele publicate pe site-ul fiecărui fond în parte şi în prospectul aferent fondului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.