Fermieri din Brăila au viaţă grea: La porumb şi floarea-soarelui producţiile s-au înjumătăţit faţă de 2018 din cauza secetei

10 sep 2019 Autor: Florentina Niţu

Efectele secetei de peste trei luni din judeţul Brăila se văd în producţiile de cereale din acest an, care au scăzut cu până la 50% faţă de 2018 la culturile de toamnă - po­rumb şi floarea-soarelui, potrivit fermierilor din această zonă.

„Producţia de cereale a fost slabă la toate culturile din cauza secetei prelungite. Anul acesta, producţia a scăzut cu peste 25% faţă de anul trecut la culturile de primăvară (grâu, rapiţă - n.red.), iar la culturile de toamnă a scăzut cu peste jumătate“, spune Ioan Vornicu, administratorul companiei Eurosem Bioagrivor. Compania are o supra­fa­ţă cultivată de 300 de hectare în localitatea Corbu Vechi.

Soţii Mihai şi Mărioara Curcă, care deţin afacerea Mihagricom din localitatea Însurăţei, din Brăila, cu afaceri d e 1,3 milioane de lei, susţin că anul acesta au avut producţii foarte mici la toate culturile, seceta fiind principalul factor de influenţă.

Un alt fermier, Ştefan Stoean, care cultivă o suprafaţă totală de 480 hectare, spune că a avut producţii mai mici cu 40% la culturile de primăvară - grâu şi rapiţă, însă speră să recupereze la culturile de toamnă. „Nu au fost condiţii climatice bune, preţul nu a fost pe măsură, iar pentru că trebuia să achităm custodia la silozuri, care ne-ar fi adus pierderi mai mari, am fost nevoiţi să vindem grâul la un preţ mediu de 6.500 de lei/kg“, spune Ştefan Stoean, administratorul companiei Stevacom.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.09.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.