Dezvoltatorul imobiliar One United a fost evaluat la 270 mil. euro după vânzarea a 8% din acţiuni pentru 22,7 mil. euro: Am ridicat bani ca să investim în portofoliul de clădiri de birouri

28 iul 2019 Autor: Cristian Hostiuc

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, unul dintre cei mai mari din Bucureşti, a vândut unui grup de investitori români, persoane fizice, 8% din acţiuni pentru 22,7 milioane euro, evaluând grupul deţinut de Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu la 270 milioane euro.

„A fost o tranzacţie care a început în 2018 şi a fost finalizată acum în 2019. One United Properties l-am evaluat la 270 milioane euro, din care 250 milioane euro a fost valoarea iniţială, plus 20 milioane euro care au intrat bani noi în capital“, a menţionat Victor Căpitanu.

One United Properties a mai vândut 8% din acţiuni în anul 2017, atunci când grupul a fost evaluat la 123 milioane de euro.

În acest moment, Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu, doi foşti bancheri, deţin fiecare 42% din acţiuni, iar restul aparţin unor investitori privaţi. De ce a avut nevoie One United de capital nou? „Am ridicat bani (equity), ca să îi investim în portofoliul de clădiri de birouri, cu cât ai mai mult equity ridicat, cu atât ai şi acces mai bun la finanţare bancară, nu se exclud, din contră, se potenţează. Deci vom lucra în continuare şi cu bănci aşa cum lucrăm şi acum“, a menţionat Căpitanu.

În cea de-a doua operaţiune de vânzare de acţiuni, de 22,7 milioane euro, 20 de milioane au rămas în companie, iar 2,7 milioane euro au luat cei doi acţionari majoritari.

One United Properties a dezvoltat mai multe proiecte în Bucureşti, au şi unul la Mamaia, iar în acest moment au cinci şantiere în lucru. „Cu One Verdi, One Herăstrău City şi One Cotroceni Park, pe care îl începem în august, o să avem aproximativ 200.000 mp în construcţie, asta însemnând 700 de aparta­mente şi 45.000 mp închiriabili de birouri“, a menţionat Căpitanu.

În anul 2018, conform datelor de la Registrul Comerţului, One United Properties a avut venituri totale de 61,7 milioane lei, faţă de 24,4 milioane lei în 2017.

Profitul net a fost de 44 milioane lei în 2018, faţă de 14 milioane lei în 2017. Compania are în prezent un capital social de 146,9 mil. lei.

One United sunt cunoscuţi prin proiectele pe care le-au făcut în Herăstrău şi Piaţa Charles de Gaulle.

Ei au crescut cel mai mult după criză, atunci când au cumpărat terenuri la discount în zone foarte bune şi au dezvoltat apoi proiecte rezidenţiale. De asemenea, ei au cumpărat mai multe clădiri de birouri de la alţi dezvoltatori.

Cei doi care au creat grupul se cunosc de pe vremea când lucrau la Bancpost, acum aproape 15 ani.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.