Cum se calcă pe picioare instituţiile şi nu există o centralizare a bazelor de date. Patru instituţii de stat dau şapte valori distincte privind numărul de salariaţi din România

16 oct 2017 Autor: Adelina Mihai

În 2016 numărul mediu de salariaţi din companiile private şi companiile de stat a fost de 4,1 milioane de persoane, potrivit Registrului Comerţului

Cel mai important indicator din economie, numărul de salariaţi, este dat de instituţiile statului cu valori între 4 şi 6,4 milioane de persoane.

România are între 4 şi 6,4 mi­lioane de sala­riaţi – aşa arată statis­ti­cile con­solidate ale celor patru instituţii care pot să ofere date privind forţa de muncă: Institutul Naţional de Sta­tistică, Inspecţia Muncii, Casa de Pensii şi Registrul Comerţului.

„Este important să avem o statistică unitară, cu o metodologie foarte clar definită, iar instituţiile statului sunt datoare să facă acest lucru. Singura soluţie pentru rezol­va­rea acestei probleme este utilizarea tuturor surselor administrative de date posibile şi armonizarea lor, fie că este vorba de date de la Revisal, de la Registrul Comerţului, de la Ministerul de Finanţe sau de la Statistică“, a spus Ionuţ Dumitru, preşedintele Consi­liului Fiscal.

Diferenţele de peste 2 milioane de oameni care, teoretic, ar putea fi sau nu în câmpul muncii sunt puse la adă­post de metodologie, pentru că nu­mărul de salariaţi se calculează în funcţie de sursele de colectare a datelor, spun reprezentanţii instituţiilor care furnizează aceste date.

Institutul Naţional de Statistică, de exemplu, oferă, periodic, patru cifre diferite privind efectivul de salariaţi din economie. Astfel, în buletinele lunare numărul de salariaţi este de 4,8 milioane de persoane (dar nu sunt incluşi cei din companii cu mai puţin de 4 salariaţi), în timp ce în ancheta AMIGO, publicată trimestrial, efectivul de salariaţi este de aproape 6,4 milioane de persoane (aici fiind incluşi angajaţii din armată şi din serviciile secrete, precum şi cei care lucrează la negru). Alte două statistici ale INS, realizate pe un eşantion de circa 27.000 de firme şi instituţii publice, arată că România a avut un număr mediu de 4,7 milioane de angajaţi anul trecut, iar efectivul de salariaţi de la finalul anului a fost de 5,1 milioane de persoane.

Cel mai redus număr de salariaţi este raportat de Registrul Co­merţului, care prelucrează datele provenite din bilanţurile depuse de companii la Minis­terul de Finanţe.

Astfel, în 2016 numărul mediu de salariaţi din companiile private şi companiile de stat a fost de 4,1 milioane de persoane, potrivit Registrului Comerţului, la care s-ar adăuga cei circa 1,2 milioane de bugetari din evidenţa Finanţelor. Problema acestor date este reprezentată însă de faptul că, adesea, reprezentanţii companiilor care completează bilanţurile de final de an fac greşeli.

„Există companii care completează aiurea aceste date, am întâlnit şi noi astfel de situaţii. Unii pun o zecimală, alţii pun o virgulă acolo unde nu trebuie la anumiţi indicatori, prin urmare cei care completează chestionarele pot provoca distorisuni destul de mari“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

De altfel, statisticienii spun că se ocupă luni de zile să perie datele raportate de companii în bilanţuri, pentru că numărul de salariaţi nu este un indicator la care se acordă atât de multă atenţie. Motivul? „Acurateţea acestui indicator nu prea este verificată de angajaţii Fiscului în cazul unui control la o companie“, spune un oficial care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

O altă instituţie care oferă un indicator al numărului de salariaţi este Inspecţia Muncii, care din 2011 încoace are aplicaţia Revisal, registrul de evidenţă a salariaţilor, o bază de date folosită ca instrument de control de către inspectorii de muncă. Conform Revisal, care nu include cei aproximativ 200.000 de funcţionari publici, în luna iunie a acestui an economia număra aproape 5,6 milioane de salariaţi cu contracte de muncă.

„Este nevoie de o cooperare între instituţiile statulului astfel încât să fie folosite toate sursele de date şi să fie interconectate. Diferenţele statistice sunt doar un simptom, problema principală este lipsa de cooperare şi de comunicare între instituţiile statului“, a mai spus preşedintele Consiliului Fiscal.

Un alt indicator al numărului de salariaţi mai există şi în buletinele trimestriale pu­bli­cate de Ministerul Muncii, care arată că, în ca­tegoria asiguraţilor la sistemul public de pe­nsii care au obţinut venituri existau 4,9 mi­lioane de persoane la jumătatea acestui an.

Indicatorul numărului de salariaţi ra­portat la totalul locuitorilor unei ţări şi la populaţia aptă de muncă este solicitat de fiecare potenţial investitor care vrea să intre pe piaţa din România. În contextul în care numărul de salariaţi are o „marjă de eroare“ de peste 2 milioane de persoane, ce ar trebui să i se spună unui investitor care analizează intrarea pe piaţa locală?

„Aş spune unui potenţial investitor că avem în jur de 5 milioane de salariaţi care muncesc cu acte, în economia formală, şi 6 milioane în total, cu cei din economia informală, dintr-o populaţie activă de peste 8 mi­lioane de persoane“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), organizaţia care deserveşte interesele fondurilor de pensii private, are un indicator privind numărul de salariaţi din economie, având în vedere că centralizează datele celor care contribuie  obligatoriu la Pilonul II de pensii. Astfel, potrivit APAPR, la jumătatea acestui an erau peste 4 milioane de contribuabili activi la Pilonul II de pensii (cifră care include atât salariaţii, cât şi PFA-urile sau cei cu contracte pe drepturi de autor). Totuşi, în statisticile APAPR intră doar contribuabilii care au vârsta sub 55 de ani în prezent.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.