Cum au ajuns trei jucători să facă regulile în piaţa RCA şi să controleze peste 70% din vânzări

26 sep 2017 Autor: Anelis Baciu

Asigurările auto obligatorii (RCA), o piaţă de circa 4 md. lei anual, au ajuns în prezent să fie controlate în proporţie de peste 70% de doar trei companii, cel mai ridicat nivel de concentrare la vârf din ultimii cinci ani, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Suprave­ghe­re Financiară (ASF).

Trei jucători - City Insurance, Euroins şi Asirom - au ajuns să facă regulile în piaţă după ce au majorat comi­sioa­nele brokerilor într-o perioadă în care asigurători de re­nume internaţional au decis să iasă voluntar din piaţă, spe­riaţi de tarifele administrate de stat.

De departe cel mai puternic jucător din piaţa RCA este City Insurance. Compania recent ieşită din redresare avea la jumătatea acestui an afaceri de 618 milioane de lei pe RCA şi o cotă de piaţă de peste 30%. În ultimii cinci ani niciun alt asigurător nu a avut o cotă de piaţă mai mare decât City, nici măcăr mult blamatele Astra şi Car­pa­tica Asig, acuzate în repetate rânduri de goană după RCA prin dumping pe tarife.

Şi Euroins, unul dintre asigurătorii RCA consacraţi, se află în cea mai bună formă a sa, în condiţiile în care are pe mână 28% din piaţa asigurărilor auto obligatorii. Mai mult, spre invidia giganţilor internaţionali care ope­rează local, Euroins raportează afaceri profitabile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 27.09.2017

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.