Criza din 2020 vs criza din 2008: Bursa de la Bucureşti este mai vioaie, investitorii au curaj să-şi deschidă conturi în plină criză, iar şansele de revenire sunt mai mari

7 apr 2020 Autor: Liviu Popescu

♦ Criza coronavirusului a infectat aproape toate ramurile din economie ♦ Epidemia a determinat măsuri extraordina carantină, ceea ce a afectat consumul intern cât şi exporturil ♦Această perturbare a economiei a prăbuşit bursele, inclusiv pe cea de la Bucureşti  În T1/2020 indicele principal BET s-a prăbuşit cu 24% ♦ De altfel, toţi indicii principali din Uniunea Europeană au fost pe minus în primele trei luni ale acestui an ♦ „Acum vedem conturi redeschise, sunt investitori care vin cu sume noi de bani, piaţa este vie şi se păstrează la un nivel bun faţă de începutul lunii martie, când trendul de scădere era unul accentuat“ ♦ În ultimele două săptămâni, BET a urcat cu 8% ♦ Şi nu doar investitorii de retail sunt prezenţi zilele acestea la Bursă, ci şi administratorii de pensii private ♦ „Investitorii reacţionează diferit în această criză faţă de cea din 2008, iar pe de altă parte avem fondurile de pensii care în criza precedentă nu existau şi care în prezent beneficiază de un input constant de resurse.“

Unii români nu se tem de prăbuşirile bur­siere din ultimele săptămâni şi îşi deschid conturi de tranzacţionare, f­iind atraşi de preţurile scăzute ale acţiunilor, reacţie care îi determină pe cei mai vechi brokeri din piaţă să con­sidere că Bursa de la Bucureşti este mai vioaie în criza din 2020 faţă de criza din 2008.

„Nici măcar în 2008 - 2009 nu am tră­it o astfel de perioadă, pentru că acum nu avem un declanşator econo­mic. Este o diferenţă majoră faţă de cealaltă criză: piaţa are o reacţie mult mai puternică, mai vioaie“, a spus Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction, în cadrul unei dezbateri online organizate marţi de operatorul pieţei de capital.

El consideră că revenirea preţu­ri­lor acţiunilor va fi mai rapidă în această criză faţă de precedenta. „Vorbim de o recesiune indusă venită pe un sistem economic care nu avea mari probleme financiare“.

Criza coronavirusului a infectat aproa­pe toate ramurile din economie şi a determinat măsuri extraordinare de carantină, ceea ce a afectat consu­mul intern cât şi exporturile, iar prin ur­mare această perturbare a econo­mi­ei a prăbuşit bursele, inclusiv pe cea de la Bucureşti. În T1/2020 indicele principal BET s-a prăbuşit cu 24%. De altfel, toţi indicii principali din UE au fost pe minus în primele trei luni ale acestui an, arată datele agregate de ZF.

„Acum vedem conturi redeschise, sunt investitori care vin cu sume noi de bani, piaţa este vie şi se păstrează la un nivel bun faţă de începutul lunii martie când trendul de scădere era unul accentuat“, spune Brendea.

Tranzacţiile mai mari pot fi observate în lichiditatea bursieră în contextul în care media anului 2020 este de 54 mil. lei pe segmentul de ac­ţiuni, cea mai ridicată din 2007 încoa­ce, arată datele agregate de ZF. De altfel în ultimele zile, în doar câteva ore de la deschiderea şedinţei de tranzacţionare, investitorii realizaseră deja tranzacţii de 40-50 mil. lei.

Lucian Isac, director general al Est­invest, una dintre cele mai vechi case de brokeraj bursier din România, con­sideră că piaţa bursieră de la Bu­cu­reşti a trecut într-o altă etapă de matu­rizare, evoluţie susţinută şi de marii investitori.

„Bursa a trecut într-o altă zonă de maturitate: suntem la adolescenţă faţă de pubertatea din 2008-2009. Investi­to­rii reacţionează diferit faţă de atunci, iar pe de altă parte avem fondurile de pen­sii care în criza precedentă nu exis­tau şi care în prezent beneficiază de un input constant de resurse“, spune Isac.

Admininistratorii de pensii pri­va­te, care prin intermediul fondurilor Pilon II sunt cei mai mari investitori ai bursei locale, sunt prezenţi în aceste zile la bursă, cel mai recent exemplu fi­ind cel de luni seară când Banca Tran­sil­vania a anunţat că fondurile de pen­sii ale NN au depăşit reperul de 10% din capitalul social, investiţie de aproa­pe 1 mld. lei. Tocmai depăşirea acestui prag a impulsionat şi alţi investitori la banca de la Cluj astfel că marţi după-amia­ză acţiunile TLV urcau cu 7,3% pe o li­chi­ditate de 17 mil. lei. „Încă stăm bine. Mă uitam şi în domeniul ban­car, acolo unde acţiunile au fost mult mai jos în timpul OUG 114, deci pia­ţa rezistă destul de bine“, spune Isac.

Dragoş Mesaroş, director de tran­zac­ţionare al Golding, unul dintre cei mai activi intermediari pe partea de lis­tări la Bursa de la Bucureşti din ulti­mii ani, consideră că investitorii care intră în aceste zile la achiziţii de acţiuni trebuie să intre treptat pentru că este posibil să mai fie scăderi.

„Sunt companii listate care merită ur­mărite, sunt bine capitalizate, in­clu­siv băncile, sunt companiile de utilităţi care nu sunt atât de afectate de această cri­ză a coronavirusului“, spune el.

„Aş face o singură cumpărare pe săptămână şi aş aloca 5-7% din cashul disponibil“.

Lucian Isac, director general Estinvest: Bursa a trecut într-o altă zonă de maturitate: suntem la adolescenţă faţă de pubertatea din 2008-2009. Investitorii reacţionează diferit faţă de atunci, iar pe de altă parte avem fondurile de pensii care în criza precedentă nu existau şi care în prezent beneficiază de un input constant de resurse.

Alin Brendea, director general adjunct Prime Transaction: Nici măcar în 2008 -2009 nu am trăit o astfel de perioadă, pentru că acum nu avem un declanşator economic. Este o diferenţă majoră faţă de cealaltă criză: piaţa are o reacţie mult mai puternică, mai vioaie. Şi în 2008 am avut scăderi, dar lipsea acea reacţie a investitorilor.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare Goldring: Investiţia la bursă este o investiţie tocmai datorită dividendului. Sunt companii listate care merită urmărite, sunt bine capitalizate, inclusiv băncile, sunt companiile de utilităţi care nu sunt atât de afectate de această criză a coronavirusului.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.