Creşterea surprinzătoare din T3 oferă perspectiva unui avans economic de peste 4% în 2018

14 nov 2018 Autor: Iulian Anghel

Economia a crescut în trimestrul al treilea faţă de T3 2017 cu 4,3%, în vreme ce pe primele trei trimestre creşterea a fost de 4,2%, un avans la care economiştii nu se aşteptau. În T3 faţă de T2, economia a crescut cu 1,9%.

Datele semnal ale INS, în privinţa PIB în T3 şi pe pri­me­le trei trimestre, publicate mier­curi, i-au luat prin sur­prindere pe econo­mişti. Toate an­ticipările indicau pentru acest an o creştere eco­nomică de sub 4%, dar eco­nomia se încă­păţânează să evolueze peste acest prag.

„Datele lunare pe con­sum, industrie sau con­struc­ţii, nu indicau o creş­te­re atât de mare. Este un pic ciudat. Este posibil să se fi jucat puţin cu deflatorul PIB, dar nu poate fi vorba, totuşi, des­pre o ma­nipu­lare“, comentează eco­nomistul Dragoş Cabat.

Consumul a crescut în primele nouă luni din an cu 5,2%, însă o bună parte a a cererii a fost satisfăcută din importuri. Exporturile au crescut în primele nouă luni din an cu 9,1%, dar importurile au avansat cu 9,5%. Prin ur­mare exportul net a contribuit negativ la PIB, după cum vor arăta, cel mai probabil, datele deta­liate pe care INS le va publica la 7 decembrie.

Cum creşterea nu vine din ex­por­turi, explicaţia trebuie găsită în economia locală.

„O creştere atât de puter­nică nu era anticipată în zona de consum (partea de utilizare a PIB – n.red.) nici pe zona industriei (partea de formare a PIB - n.red.). O explicaţie poate fi că au accelerat investiţiile şi există o creştere pe stoc“, co­mentează Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al ING Bank.

Pe primele trei trimestre din an industria a cres­cut cu 4,1%. Dar construcţiile au scăzut însă cu 4%. Comerţul cu amănuntul - care re­flectă cel mai bine consumul privat – a avansat cu 5,1%. Sunt creşteri, dar sunt cifre la jumă­ta­te faţă de 2017. Prin urmare, economiştii nu anticipau avansul atât de puternic din T3, mai ales că el venea pe o creştere record în trimestrul al treilea din 2017, de 8,4%.

„Accelerarea creşterii economice în T3 este greu de explicat“, au comentat econo­miş­tii BCR, având în vedere chiar datele de mai sus: sectoarele industriei şi comerţului cu amă­nun­tul au încetinit. Vânzările cu amănuntul au pierdut viteză în T3, afectate fiind, printre altele, de efectul de bază (8,2% a fost anul trecut consumul final al gospodăriilor)  şi, în special, de creşterea inflaţiei, ceea ce i-a făcut pe consumatori mai precauţi cu cheltuielile. Producţia industrială a încetinit şi din cauza cererii interne şi externe mai slabe – Germania a scăzut cu 0,2% trimestru la trimestru. Activi­tatea în construcţii este slabă (minus 4% pe primele nouă luni an/an).

Este posibil ca avansul economiei să vină din servicii care au înregistrat o creştere solidă în T3, comentează analiştii BCR.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.11.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.