Conferinţa ZF Cybersecurity Trends 2019: „Nu există companii care nu au fost supuse unui atac cibernetic, ci doar companii care nu ştiu că au fost atacate“

21 mai 2019 Autori: Ioana Nita , Alexandra Cepăreanu , Alex Ciutacu

Conferinţa ZF Cybersecurity Trends 2019 a fost organizată în parteneriat cu Cisco, Orange, Microsoft, NNDKP, Marsh, PwC, Safetech, Telekom şi Biroul de Traduceri Champolion.
Peste 200 de oameni au participat la prima ediţie a conferinţei ZF Cybersecurity 2019

Circa 5-6% din bugetul unei companii ar trebui să fie orientat către zona de investiţii în scopul apărării, în scopul implementării unei game complete de soluţii de securitate IT.

Toate companiile, inclusiv cele mici şi mijlocii, sunt vizate acum de atacurile cibernetice, iar riscurile pe care le implică au devenit atât de mari - de la pierderea de date până la întreruperea activităţii - încât manage­mentul firmelor ar trebui să facă o prioritate din definirea strategiei de protecţie a infra­structurii de IT, au declarat ieri participanţii la conferinţa ZF Cybersecurity Trends 2019.

„Vedem atacuri complexe din ce în ce mai mari - atacuri de tip ransomware, phising, wipers, pe care le vedem tot mai des în activitatea noastră. Nu există nicio companie în economia modernă care să fie protejată 100%. Toţi ne supunem unor riscuri oricare ar fi numele nostru sau domeniul în care activăm. Când suntem conectaţi la internet sau când folosim sisteme informatice suntem supuşi riscurilor informatice, precum atacurile cibernetice“, a declarat Dorin Pena, directorul general al Cisco România. Zilnic apar sute de mii de tipuri de programe maliţioase care au ca ţintă sistemele IT ale companiilor şi nu numai, ca atare sistemele de protecţie IT trebuie să fie tot mai sofisticate şi să securizeze nu doar PC-urile, ci întreaga infrastructură IT – de la servere şi echi­pamente de stocare a datelor la reţelele IT, dispozitive mobile precum smartphone-uri dar şi alte echipamente conectate la internet (dispozitive IoT – Internet of Things).

„Circa 5-6% din bugetul unei companii ar trebui să fie orientat către zona de investiţii în scopul apărării, în scopul implementării unei game complete de soluţii de securitate IT. Dacă neglijăm partea de securitate IT, pierderile în cazul unui atact cibernetic vor fi mult mai mari“, a subliniat Vasile Voicu, manager soluţii de securitate pentru segmentul de business din cadrul Telekom România.

Operatorul telecom a des­chis anul trecut un cen­tru de securitate ciber­ne­tică la Bucureşti, care asi­gură nu doar pro­tecţia infrastructurii critice a reţelei Telekom, ci oferă şi un portofoliu com­plet de soluţii de securitate IT pentru clienţii săi. 

„Avem deja clienţi live şi inten­ţio­năm să creştem“, a punctat el. Porto­fo­liul său pe zona de securitate ciber­ne­tică cuprinde soluţii de la circa 50 de par­teneri – furnizori de soluţii de secu­ritate IT la nivel global.

Piaţa locală de soluţii de securitate IT a fost estimată la circa 80 milioane de dolari, conform unui studiu realizat de IDC anul trecut, din care mai mult de jumătate a fost generată de serviciile de securitate IT.

„Potenţialul de dezvoltare este mare. Creşterea anuală a pieţei locale dedicate soluţiilor de securitate IT se situează la 5-7%. Este o piaţă care creşte comparativ cu cea de IT, unde avansul este sub 3%, şi cu cea telecom, care nu mai creşte în prezent“, a subliniat reprezentantul Telekom România.

Ca atare, businessul operatorilor telecom s-a diversificat, aceştia începând să furnizeze o serie de servicii noi, printre care şi soluţii şi servicii de securitate IT. Astfel, şi Orange Ro­mânia, subsidiara grupului teelcom francez cu acelaşi nume, a investit în ultimii ani în dezvoltarea unui por­tofoliu de soluţii de securitate cibernetică.

„Abordarea noastră este simplă, vorbim de seturi de date, device-uri conectate, IoT, aici volumele de date sunt imense şi fiind un operator de infrastructură critică pentru noi e de interes ca transferul de date să se desfăşoare cât mai facil şi cât mai securizat, până în data centerurile noastre, până în zona de cloud“, a spus Cristian Paţachia, manager dezvoltare şi inovaţie în cadrul Orange România. Produsul de lance al Orange pe zona de securitate cibernetică este Business Internet Security, prin intermediul căreia se asigură securitatea infor­maţiilor transmise pe internet, precum şi protecţia datelor companiei, ale angajaţilor şi vizitatorilor tăi, împotriva atacurilor cibernetice, atunci când aceştia accesează internetul.

„Din toată baza de clienţi de business a noastră, doar 40% sunt pro­te­jaţi de Business Internet Security. Nu­mărul de atacuri raportat la acest volum de date este undeva la 5,5 mi­lioane de in­cidente de securitate detectate lunar“, a subliniat el.

De asemenea Orange Ro­mânia are şi soluţii pentru gestio­narea securităţii datelor din sectorul public.

„În zona administraţiei publice avem mai multe platforme pentru mana­gementul securităţii datelor. Lucrăm colaborativ cu parteneri - Pentest-Tools, Dekeneas şi BitSen­tinel - un partener tradiţional cu care am dezvoltat şi threatmapul din cadrul soluţiei noastre de securitate IT. Totodată avem soluţii şi pentru zona de iluminat public şi cea de monitorizare a calităţii aerului.“

Pe lângă modulele dezvoltate de parteneri, platforma threatmap din portofoliul Orange se bazează pe senzorii instalaţi de operatorul telecom în cadrul reţelei din Ro­mânia.

„Aceasta arată targetul dinspre extern, cine atacă baza de clienţi a Orange. Se poate vedea în timp real tipologia atacurilor, iar în zona de statistici sunt împărţite pe timp şi este furnizat inclusiv link către un atac cunoscut când a fost detectat, plus sugestii de îmbunătăţire pentru echipa de dezvoltatori a companiei“, a ex­plicat reprezentantul Orange România.

 

 

Dorin Pena, director general, Cisco România

Un aspect pozitiv este că observăm o conştientizare mai mare a pericolelor existente în spaţiul cibernetic. Vedem în ultimii ani acţiuni concrete de la din ce în ce mai multe companii pentru a-şi proteja angajaţii, bunurile şi afacerile. Dar pentru că securitatea cibenetică este o ţintă în mişcare mai sunt multe lucruri de făcut.


 

Cristian Paţachia, development & innovation manager, Orange România

Noi ne concentrăm pe zonele de business, companiile mari şi mici. Abordarea noastră este simplă, vorbim de seturi de date, device-uri conectate, IoT, aici volumele de date sunt imense şi fiind un operator de infrastructură critică pentru noi e de interes ca transferul de date să se desfăşoare cât mai facil şi cât mai securizat, până în data centerurile noastre, până în zona de cloud.

 

Vasile Voicu, manager soluţii de securitate pentru segmentul de business, Telekom România

Circa 5-6% din bugetul unei companii ar trebui să fie orientat către zona de investiţii în scopul apărării, în scopul implementării unei game complete de soluţii de securitate IT. Dacă neglijăm partea de securitate IT, pierderile în cazul unui atact cibernetic vor fi mult mai mari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.05.2019

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.