Antreprenori locali

Cezar Rapotan a ajuns cu Arabesque la afaceri de peste 373 mil. euro în 2017

5 iun 2018 Autor: Bogdan Alecu

Distribuitorul român de materiale de construcţii Arabesque din Galaţi, deţinut de Cezar Rapotan, a înregistrat în 2017 o creştere a cifrei de afaceri de 5% faţă de anul anterior, la 373,5 mil. euro, potrivit datelor Minis­terului Finanţelor.

Pe de altă parte, profitul net a scăzut la 2,11 mil. euro în 2017, faţă de 11,5 mil. euro în 2016. În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, distribuitorul a avut în 2017 aproape 3.200 de salariaţi, în creştere cu 11%.

Arabesque deţine 38 de cen­tre comerciale în Româ­nia, Moldova, Ucraina şi Bulgaria. Echipa din România nu­mără peste 2.700 de oameni, iar forţa logistică este asi­gu­rată de peste 1.000 de camioane specializate. În Româ­nia compania are maga­zi­ne în mai multe oraşe, printre care Bucureşti, Cluj, Braşov, Iaşi, Craiova, Galaţi, Piatra-Neamţ, Focşani, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Arabesque activează pe pia­ţa locală a distribuţiei de ma­te­riale de construcţii, un sector cu o valoare estimată la trei miliar­de de euro anual.

Fondată în 1994, în Galaţi, de omul de afaceri Cezar Rapotan, Arabesque şi-a extins afacerile şi peste graniţe. În 2005, compania intra pe piaţa din Republica Moldova prin deschiderea unui centru la Chişinău, iar la scurt timp a urmat extinderea în Ucraina, sub denumirea Budmax.

Ulterior, reţeaua Arabesque şi-a continuat strategia de expansiune în alte două state vecine, intrând pe pieţele din Bulgaria şi din Serbia.

La începutul anului trecut, Cezar Rapotan, acţionarul majoritar al Arabesque, a ajuns să deţină 98% din titlurile companiei care activează pe piaţa de distribuţie de materiale de construcţii şi bricolaj în urma unei tranzacţii în care vânzătorul a fost Angelica Rapotan, soţia sa.

Ca urmare a acestei cesiuni Angelica Rapotan nu mai are calitatea de asociat al Arabesque, Cezar Rapotan ajunge la 98% din deţineri, iar Mircea Rapotan figurează cu un pachet de 2%, potrivit datelor publice.

Printre retailerii cu care Arabesque intră în concurenţă pe segmentul de bricolaj, evaluat la 3 miliarde de euro, se numără Dedeman, Praktiker, BauMax şi Leroy Merlin.

Piaţa construcţiilor a avut o evoluţie pozitivă în 2017, iar cifrele din primul trimestru 2018 arată continuarea trendului, cererea de spaţii de birouri, locuinţe şi construcţii industriale avansând semnificativ, astfel că afacerile din acest sector s-ar putea apropia în acest an de 30 mld. lei, un record pentru ultimul deceniu, arată un studiu comandat de Arabesque, cel mai mare distribuitor de materiale de constructii şi finisaje din România.

După ce, anul trecut, volumul lucrărilor de construcţii per total a scăzut în serie brută cu 5,4% comparativ cu anul 2016, în acest an am putea asista la un reviriment, estimează experţii de la Arabesque.

Profitabilitatea din industria construcţiilor a avansat semnificativ în ultimii ani, de la 2,39 miliarde de lei în 2012 la 5,1 miliarde de lei în 2016.

Potrivit datelor de la INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele două luni din 2018 cu 8,4%, în serie brută, evoluţia fiind una semnificativă pe toate palierele. Lucrările de reparaţii capitale au avansat cu 40,4%, cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 37,5%, iar lucrările de construcţii noi cu 28%.

Cel mai dinamic segment, judecând şi după numărul autorizaţiilor de construcţii, este cel rezidenţial, segment în care volumul lucrărilor de construcţii a crescut anul trecut cu 69,7%. în anul 2017 au fost eliberate un număr de 41.603 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, din care cele pentru clădiri rezidenţiale cu o locuinţă au reprezentat 88,9% faţă de total.

,,în anul 2017 au fost terminate 53301 locuinţe, în creştere cu 1095 locuinţe, faţă de anul 2016. Din datele din piaţă, estimăm că, în acest an, numărul locuinţelor nou terminate va creşte peste nivelul de 65.000 de unităţi“, au declarat reprezentanţii Arabesque.

Anul trecut, cele mai multe locuinţe s-au dat în folosinţă în regiunile de dezvoltare Bucureşti- Ilfov (17,9% faţă de total ţară), Nord-Vest (17,8%), Nord-Est (15,2%), Centru (13,7%), Sud-Est (11,4%) şi Sud-Muntenia (10,0%).

,,Dincolo de evoluţia segmentului rezidenţial, primele două luni din 2018 indică creştere a volumului construcţiilor inginereşti şi a clădirilor nerezidenţiale cu 34,3%, respectiv cu 17,0%. încă un semn că piaţa construcţiilor accelerează si în acest segment, după relativa stagnare din ultimii 2-3 ani. Evoluţia pozitivă trebuie pusă pe seama creşterii încrederii investitorilor în economie şi a cererii în creştere pe toate segmentele pieţei, de la birouri la spaţii rezidenţiale“, explică experţii de la Arabesque.

Potrivit studiului, în piaţa construcţiilor activează peste 60.000 de companii, cu peste 150.000 de angajaţi. Numărul firmelor şi a forţei de muncă declarată oficială s-au menţinut constante în intervalul 2012-2016.

Dacă în 2012, în piaţa construcţiilor erau înregistrate 64.173 de firme, cu afaceri de 27,79 miliarde de lei, în 2016, ultimul an pentru care există datele financiare finale, erau înregistrate la RECOM şi Ministerul Finanţelor 63.769 de firme active, cu afaceri de 27,6 miliarde de lei.

Cele mai mari afaceri în sectorul construcţiilor au fost realizate de firmele din zona Capitalei şi din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.

,,Firmele de construcţii şi-au optimizat investiţiile, sectorul rezidenţial fiind cel care a ieşit cel mai mult în evidenţă, pe fondul cererii în creştere. Investiţiile în acest domeniu vor cunoaşte şi în următorul interval o dinamică pozitivă pe fondul interesului românilor pentru imobiliare. Creşterea salariilor şi speram noi acelaşi acces la  creditare vor stimula în sens pozitiv avansul acestui sector“.

Construcţiile de birouri şi spaţii industriale tind, de asemenea, spre o dinamică pozitivă, accentuată de extinderea investiţiilor unor jucători majori în domeniu. în 2017, potrivit datelor din piaţă, în România erau în derulare un total de 28.451 de proiecte de construcţii, cu o valoare cumulată de 161,55 miliarde de lei şi cu o suprafaţă de 93,3 milioane de metri pătraţi.

Piaţa construcţiilor din România este dominată, ca număr de firme, de cele foarte mici, de până în 5 angajaţi. Potrivit datelor studiului, cele peste 54.000 de astfel de companii lucrează în principal în sectorul rezidenţial.

Arabesque a deschis primul magazin al diviziei MatHaus anul trecut la Iaşi şi pe 10 mai va inaugura noul magazin de retail din Bucuresti , pe Calea Vitan. Totodată, compania va moderniza şi magazinele din Galaţi, Constanţa, Craiova, Piteşti şi Oradea sub brandul MatHaus.

,,Investiţia în reţeaua MatHaus vine să ofere suportul logistic necesar evoluţiei semnificative din rezidenţial. Suntem specialiştii segmentului de materiale pentru constructii , finisaje şi renovări  şi putem transfera  experienţa noastră din industrie către clienţii persoane fizice care vizează un astfel de proiect“ a declarat Cezar Rapotan, fondator şi acţionar principal Arabesque.

Potrivit acestuia, piaţa construcţiilor s-a maturizat semnificativ în ultimii ani, iar marii investitorii au început să pună tot mai mult accentul pe inovaţie şi calitate.

în prezent, piaţa construcţiilor contribuie cu  4,6% la produsul intern brut (PIB), însă patronatele din domeniu susţin că potenţialul sectorului este de circa 8 - 9%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.