Cei mai mari 20 de distribuitori IT&C au avut afaceri de 3,8 miliarde lei în 2018, în creştere cu 13%

24 iul 2019 Autor: Adrian Seceleanu

Piaţa rămâne dominată autoritar de Network One Distribution deţinută de Iulian Stanciu, care are un avans al veniturilor de aproximativ un miliard de lei faţă de cel mai apropiat competitor.

Cifra de afaceri cumulată a celor mai mari 20 de jucători de pe piaţa locală de dis­tribuţie IT&C a crescut în 2018 cu 13%, la 3,8 mld. lei (808 mil. euro), cu un pro­fit net cumulat de 25,4 mil. lei, în scă­dere cu 54% faţă de anul precedent, ara­tă o analiză realizată de ZF pe baza da­te­lor raportate de companii la Minis­te­rul Fi­nanţelor Publice. Marja de pro­fit la ni­velul celor 20 companii a fost de doar 1% din cifra de afaceri, conform sursei citate.

Vârful clasamentului a înregistrat mai multe schimbări faţă de anul pre­ce­dent: subsidiara grupului leton Elko a coborât pe locul patru, locul doi fiind pre­luat de Ingram Micro, parte a grupului HNA Technology din China, iar pe locul 5 a căzut de pe 4 subsidiara gru­pului cipriot Asbis.

Schimbările din top s-au petrecut la dis­tanţă de compania Network One Distribution deţinută de antrepre­no­rul Iulian Stanciu care domină auto­ritar pia­ţa, cu un avans al veniturilor de aproxi­mativ un miliard de lei faţă de cel mai apropiat competitor.

Network One Distribution a cres­cut în 2018 cu 16%, la 1,27 mld. lei (271 mil. euro), cu un profit net de 21,3 mil. lei, mai mare cu 24% faţă de anul pre­ce­dent.

Marja de profit net a companiei a fost de 2%, dublă faţă de cea înre­gis­trată la nivelul celor mai mari 20 de companii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.07.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.