Bursa este atât de nelichidă încât vânzări chiar şi de 1.500 de lei, cât chiria pe o lună în Bucureşti, trag în jos acţiunile chiar şi cu 3%

24 iun 2018 Autor: Liviu Popescu

Bursa de la Bucureşti a intrat „la apă“ în ultimele două săptămâni în condiţiile în care nicio şedinţă bursieră nu a reuşit să treacă de media anului, de circa 50 milioane de lei, cel mai probabil ca urmare a apropierii datei despre care ministrul finanţelor spunea că va anunţa noul proiect cu privire la Pilonul II, respectiv „final de iunie, început de iulie“. Un alt factor care ar putea sta la baza lichidităţii reduse ar putea fi apropierea perioadelor aferente vacanţei de vară.
Lichiditatea tot mai scăzută din ultima perioadă de timp face ca preţurile acţiunilor să fie tot mai imprevizibile, ceea ce implicit creşte riscurile pentru investitori, fie ei speculatori sau pe termen lung. Pe o piaţă fără cumpărători sunt suficiente câteva ordine de vânzări de valoare mai mare pentru a „distorsiona“ analiza investitorilor şi pentru a duce în jos preţurile acţiunilor chiar şi pe cele ale unor blue chip-uri, adică emitenţi din structura indicelui principal BET.

De exemplu, acţiunile MedLife (M), emitent din structura indicelui principal BET, s-au depreciat pe 11 iunie cu 3% pe un rulaj de tranzacţionare de doar 1.415 lei, adică valoarea unei chirii lunare la un apartament de două camere în Bucureşti.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.