Bursa are doar 10% din PIB şi este prinsă într-un cerc vicios. Ce este de făcut?

10 dec 2019 Autor: Tibi Oprea

Bursa de la Bucureşti are 10,2% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, o pondere caracterizată de analişti ca fiind una extrem de redusă şi care arată faptul că piaţa de capital locală are un rol marginal în finanţarea economiei, arată datele agregate de ZF.

„Dacă piaţa de capital se dezvoltă, creşte şi economia, dar şi invers“, spune analistul Dragoş Cabat, care men­ţio­nează că bursa locală este într-un cerc vicios. „Dacă piaţa este mică, nu vin listări, iar dacă nu sunt listări, nici piaţa nu creşte.“

Practic cum marfa de la Bursă este limitată şi implicit piaţa bursieră destul de restrânsă, reflectată şi prin lichiditatea mai slabă în 2019 faţă de anul precedent, companiile se gândesc de câteva ori până la a face acest pas.

Iar cum listările noi de acţiuni lipsesc în 2019, nici bur­sa de valori nu se dezvoltă, ceea ce îşi ampune am­pren­ta şi asupra pensiilor viitoare a 7,4 milioane de români în contextul în care nici administratorii Pilon II nu-şi pot diversifica portofoliile de investiţii. Ce este de făcut?

„Sperăm ca schimbarea statutului bursei să aducă fonduri străine anul viitor. Listările de asemenea ar atrage investitori, dar mi-este teamă că piaţa internă nu a găsit încă soluţii de atragere a acestora“, spune economistul Aurelian Dochia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.