ZF 10 ani de la criză. Cum a fost atunci? Ce-am pierdut, ce-am câştigat?

Bogdan Georgescu, fostul şef al Colliers: Am făcut o mare greşeală, estimările au fost departe de realitate. Mă uitam la indicatorii interni, nu la cei externi

18 sep 2018 Autor: Răzvan Botea

Piaţa imobiliară a fost unul dintre cele mai afectate sectoare din economie în momentul în care valul crizei din 2008 a lovit. Jucătorii de pe piaţa imobiliară românească urmăreau indicatorii interni, care la vremea aceea arătau foarte bine, şi nu se aşteptau ca factorul extern să fie atât de puternic şi să determine  o explozie atât de violentă a bulei imobiliare.

„Am făcut o mare greşeală, esti­mările au fost departe de realitate. Mă uitam la indicatorii interni, nu la cei externi, cumva ziceam că cererea şi oferta sunt determinate de factori locali, forţa de muncă era la mare căutare, volumul de spaţii din piaţă faţă de nivelul din regiune era mult mai mic. Orice indicator intern luat în considerare arăta că mai e de crescut, nimic nu prevedea criza.“

Colliers România a suferit o scădere a cifrei de afaceri de 85%. Dacă în 2007-2008 avea afaceri de 30 mil. dolari, în 2009 afacerile au ajuns la 4,5 mil. dolari.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.