Băncile au descoperit agricultura, cel mai dinamic sector pentru creditarea bancară, cu o creştere de 15%

7 nov 2019 Autor: Mircea Nica

Agricultura a rămas cel mai dinamic sector, cu o viteză de creştere a creditării pentru afacerile din acest domeniu de 15,4% în septembrie 2019 comparativ cu primele nouă luni din 2018, în timp ce finanţările pentru industrie şi construcţii au cele mai mici ritmuri anuale de creştere, de 2-4%.

Ritmul de creştere a creditelor pentru afacerile agricole a fost de două ori mai rapid faţă de viteza creditării private totale, după cum reiese din datele publicate de BNR.

Însă, pe palierul volumelor de creditare, soldul finanţărilor pentru agricultură rămâne modest, de sub 19 mld. lei, mult sub creditele pentru industrie şi construcţii.

Poziţia secundă în ceea ce priveşte dinamica creditării private revine finanţărilor pentru sectorul serviciilor, cu un ritm de creştere de circa 7%. Volumul creditelor pe acest palier a depăşit pragul de 100 mld. lei, ajungând la aproape 104 mld. lei în septembrie.

Pe de altă parte, finanţările pentru construcţii au înregistrat o creştere de 4,2% faţă de nouă luni din 2018 până la 29,8 mld. lei.

Cea mai redusă dinamică a finanţărilor bancare, de doar 2,1%, s-a înregistrat în continuare la sectorul industrial, până la 72,5 mld. lei în septembrie 2019.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.11.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.