Banca Transilvania şi BRD, printre cele mai ieftine acţiuni bancare din Europa în funcţie de multiplii de profit, dar mai scumpe în funcţie de multiplul pe active

8 dec 2019 Autor: Liviu Popescu

Banca Transilvania şi BRD sunt printre cele mai subevaluate acţiuni bancare din Europa în funcţie de multiplii de profit (PER), dar raportate la multiplii de valoare contabilă (P/Book Value), adică raportul dintre preţul de tranzacţionare şi activul net, acestea sunt peste mediana aplicată în rândul a circa 20 de instituţii de credit, arată datele agregate de ZF din platforma Tradeville.

Astfel, această poziţionare reflectă faptul că atât Banca Transilvania, cât şi BRD, care sunt şi cele mai tran­zacţionate acţiuni de la Bursa românească şi în clasa­mentul celor mai performante cinci acţiuni din prima ligă bursieră, au o profitabilitate mai ridicată faţă de mediana la nivel european, dar investitorii plătesc mai mult pe acţiune pentru activele acestora.

„Investitorii se uită în cazul băncilor şi la indicatorul preţ raportat la valoare contabilă pentru ca activele băncilor sunt în general lichide şi pot fi uşor transformate în bani. De asemenea, pofitabilitatea băncilor poate varia puternic de la un an la altul, fapt ce face dificilă evaluarea pe baza multiplului de profit, în timp ce mutiplul de valoarea contabilă este mult mai stabil în timp“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.12.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.