Anuarul ZF Top 100: Care sunt cele mai valoroase 10 afaceri româneşti şi câte miliarde de lei are fiecare

28 nov 2019 Autor: Cristina Roşca

Trei companii antreprenoriale - UiPath (IT), Banca Transilvania (bancar) şi Dedeman (bricolaj) - sunt evaluate la peste 2 mld. euro (9,8 mld. lei) fiecare.

Cele mai valoroase 10 afaceri an­tre­prenoriale româneşti sunt eva­luate la un pas de 75 mld. lei în 2019, cu circa 50% mai mult decât în anul anterior, arată cal­culele făcute de ZF pe baza datelor din cea mai recentă ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România.

Citeşte aici versiunea e-paper a anuarului

Cata­lo­gul, ajuns la cea de-a 14-a edi­ţie, este realizat încă de la început alături de BT Capital Part­ners. În ultimii trei ani în proiect s-a ală­turat şi compa­nia de evaluare şi con­sul­tanţă Veri­dio care se ocupă de evalua­rea băncilor.

Podiumul ce­lor mai puternice afaceri antreprenoriale din Ro­mânia este ocupat de „unicornul“ din IT UiPath, de Banca Transilvania şi de retailerul de bricolaj Dedeman. Fiecare dintre aceste companii este evaluată la peste 2 mld. euro (9,8 mld. lei). Pragul de intrare în top 10 este de aproape 450 de milioane de euro (2,1 mld. lei). Prin comparaţie, în 2018, ocupantul locului 10 era evaluat la 1,1 mld. lei, aproape la jumătate. Astfel, cifrele arată că businessul românesc antreprenorial devine tot mai valoros, motiv pentru care tot mai mulre afaceri intră şi în prima ligă a economiei româneşti.

Totodată, aceste companii tot mai puternice intră pe radarele fondurilor de investiţii gigant care cumpără pachete minoritare sau - uneori - achiziţionează întregul business, iar exemplele în acest sens nu sunt puţine.

Ediţia din acest an a topului celor mai puternice afaceri antreprenoriale nu aduce schimbări majore la vârf, singura noutate fiind intrarea companiei de pariuri sportive Superbet pe locul 7, cu o evaluare de 700 mil. euro. Astfel, până la poziţia şase nu există modificări, iar fiecare dintre companiile de pe locurile 8-10 coboară o treaptă faţă de 2018.

Totuşi, toate companiile din top 10 au fost evaluate în urcare faţă de anul anterior. Ritmul variază între 8% în cazul Altex (retail electroIT) şi 151% pentru UiPath.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.11.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.