ZF Cei mai mari jucători din economie

Antreprenori locali. Tinmar Energy creşte cu 28%, la peste 2 mld. lei, şi merge spre top 5 companii antreprenoriale din România

9 iul 2020 Autor: Miruna Diaconu

♦ Tinmar Energy este parte a grupului Tinmar, controlat de omul de afaceri Augustin Oancea ♦ În România sunt doar şapte companii antreprenoriale care au reuşit în 2019 să treacă peste vânzări de 2 mld. lei.

Tinmar Energy, furnizor de gaze şi energie electrică, a avut afaceri de 2,1 miliarde lei în 2019, în creştere cu 28% faţă de anul anterior, când cifra de afaceri a fost de 1,6 miliarde lei. În 2019, profitul brut al companiei a fost de 71 milioane lei, iar profitul net de 62,5 mil. lei. Potrivit ultimei ediţii a anuarului ZF Cei mai mari jucători din economie, realizat pe baza datelor din 2019, Tinmar Energy se află în top zece al celor mai mari businessuri din România  din domeniul energiei electrice.

În 2019, Tinmar Energy a avut o cotă pe pia­ţa concurenţială a energiei electrice de 5,44%, iar în aprilie 2020 cota traderului de energie ur­case la peste 7%, arată rapoartele Autorităţii de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Anul 2019 devine astfel reper pentru busi­nessul pornit în 2001 de Augustin Oancea, un business care s-a confruntat în perioada 2017-2018 cu o scădere a rulajelor. Evoluţia a coincis şi cu o perioadă foarte delicată pentru piaţa energiei, marcată de creşteri fără precedent ale preţurilor, de numeroase insolvenţe şi falimen­te în rândul unor mari jucători din comerţul cu ener­gie. Locul lăsat liber atunci a fost însă umplut rapid de alte companii cu creşteri exponenţiale ale cifrelor de afaceri în perioada 2018-2019.

Augustin Oancea a regândit rapid busi­nes­sul Tinmar în anii în care cota de piaţă a com­pa­niei a pierdut puncte importante chiar dacă acest lucru a presupus optimizarea porto­fo­liului de clienţi, strategia companiei fiind ali­nia­tă atât pe categoria comercială, cât şi pe cea rezidenţială. Ţinta era clară şi a fost asumată de Augustin Oancea: „Pe termen mediu, ne propunem să revenim la poziţia de lider şi să recâştigăm cota de piaţă pe care am avut-o“, spunea antreprenorul în vara anului 2019.

Tinmar şi-a început activitatea în 2001 cu tradingul cu produse petroliere. În 2007, compania obţine licenţa de furnizare a energiei electrice, aceasta fiind cel mai important vector de creştere pentru Augustin Oancea şi businessul său.

Recent, Tinmar Energy a mai bifat o mutare importantă şi a devenit acţionarul majoritar al Intercereal, producător de cereale din Ialomiţa, cu 95% din acţiuni, potrivit confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Intercereal lucrează 24.300 de hectare, din care 11.400 sunt cesionate, 700 sunt în proprietate, iar restul sunt luate în arendă.

În România sunt doar şapte companii antreprenoriale care au reuşit să treacă peste pragul de 2 miliarde de lei în 2019, potrivit datelor ZF: Dedeman Bacău, Fildas Trading, Altex, RCS&RDS, Blue-Air, Tinmar Energy şi Oscar Downstream, ultima cu date din 2018, rezultatele pe 2019 nefiind încă publice.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.07.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.