Amalia Buliga, şefa lanţului de librării Diverta: Consumul de carte a crescut cu 10%, a fost un an mai bun

17 dec 2018 Autor: Mirabela Tiron

Diverta, lanţul de librării deţinut de omul de afaceri Radu Octavian, se va apropia până la final de an de pragul de afaceri de 15 milioane de euro, după ce vânzările de carte au crescut cu două cifre, susţinute de consumul mai mare, potrivit oficialilor companiei. „A fost un an mai bun 2018, nu ştim dacă s-a atins vârful de consum. Vânzările de cărţi au crescut cu 10% la noi, piaţa a fost pe creştere. Pe online am avut un avans cu 40% la vânzări, vom dezvolta în continuare platforma“, a spus pentru ZF Amalia Buliga (foto), CEO-ul companiei Diverta, care se află la conducerea operaţiunilor din 2010. De anul trecut, ea a intrat ca acţionar în compania care administrează lanţul de librării, cu un pachet de 10%, în urma majorării de capital social. 

Amalia Buliga a mai precizat că în prezent lanţul înregistrează o creştere a vânzărilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Vânzările din decembrie sunt de trei-patru ori mai mari faţă de vânzărilor dintr-o lună normală. „Până acum avem o creştere cu 5% decembrie la decembrie anul trecut. Se cumpără cadourile pentru sărbători, de la  cărţi, la agende, cane şi ciocolată. Aşteptăm să finalizăm luna aceasta şi să tragem linie, ne vom apropia de pragul de 15 milioane de euro. Încă nu am făcut bugetul pentru anul viitor“. Lanţul îşi asigură 30% din business din vânzarea de cărţi, iar restul vine din papetărie, jucării şi alte poduse. Diverta operează 27 de librării pe piaţa locală dar a anunţat că are în plan noi deschideri anul viitor.

Lanţul a început să deschidă noi librării din 2016, când a bifat cinci noi deschideri, în timp ce anul trecut compania a deschis o librărie de 180 de metri pătraţi în centrul comercial ParkLake din Bucureşti dar şi câte un unitate în Constanţa şi Piatra Neamţ. Investiţia în amenajarea unui magazin nou se ridică la 50.000 de euro, potrivit ultimelor date disponibile.

Datele oficiale arată că anul trecut lanţul Diverta a finalizat cu afaceri de 12,5 milioane de euro. Compania avea în plan renovarea la magazinele din Vitan, Plaza şi Băneasa.

Diverta concurează pe piaţa de distribuţie carte cu lanţul Cărtureşti, afacere pornită în anul 2000 de cei doi antreprenori locali, Nicoleta Dumitru şi şerban Radu, cu afaceri de afaceri de 25 de milioane de euro anul trecut dar şi cu Compania de Librării Bucureşti sau Librarium.  Lanţul de librării Cărtureşti a continuat expansiunea pe piaţa locală şi a bifat recent două noi deschideri, o librărie la parterul Universităţii de Arhitectură şi una în centrul comercial Vivo din Baia Mare, potrivit celor mai recente declaraţii. Compania va finaliza anul cu afaceri de 28 de milioane de euro.

Diverta era liderul pieţei înainte să intre în insolvenţă,  în 2010, cu 62 de librării, dar după restructurare a închis mai multe unităţi. Mai mult, compania a renunţat şi la unitatea din magazinul Eva de pe bulveradul Magheru,  unde plătea 2 milioane de euro chirie pe an.

În anii de criză, antreprenorul Octavian Radu, acţionarul majoritar, a renunţat la mai multe companii.

Piaţa locală a cărţii este estimată la 80 milioane de euro, potrivit datelor de la jucătorii din piaţă. Cele mai mari zece companii din retailul cu cărţi de pe piaţa locală, după cifra de afaceri înregistrată în 2017, au împreună, la nivel naţional, peste 160 de librării fizice şi afaceri cumulate de aproximativ 300 mil. lei în 2017 (66 mil. euro), arată ultimele date.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.12.2018

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.