Agricultura României, un business din care multinaţionalele nu vor să facă profit? Traderii de cereale ADM şi Cargill revin pe pierdere după doar un an cu câştiguri

25 iun 2019 Autor: Mădălina Panaete

Doi dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local, ADM România Trading şi Cargill Agricultura, au revenit în 2018 pe pierderi după doar un an în care au consemnat profit, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Astfel, aceştia continuă şirul pierderilor în condiţiile în care businessul acestora este bazat pe achiziţia de cereale de la fermieri şi revânzarea acestora, iar riscul este mai mic decât în cazul businessurilor din producţie. În plus, în ultimii zece ani aceşti doi traderi au avut câştiguri în doar trei ani, 2017 fiind unul dintre aceşti ani. De exemplu, ADM România Trading a terminat anul 2018 cu o pierdere netă de 20,9 milioane de lei, faţă de un câştig net de 15,8 milioane de lei în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe. În ultimul deceniu, compania cu acţionariat american a strâns pierderi de peste 136 de milioane de lei, faţă de câştiguri de 87 de milioane de lei în cei trei ani pe plus.

Pe de altă parte, Cargill Agricultura, parte a grupului american Cargill, a avut în 2018 pierderi nete de 17,6 milioane de lei faţă de un profit net de 10,2 milioane de lei. Cargill este campionul pierderilor, acumulând în perioada 2009-2018 pierderi totale de circa 370 de milioane de lei, arată calculele ZF pe baza datelor publice.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.06.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.