Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii, vrea să finanţeze fermierii să-şi cumpere echipamente pentru udare acolo unde infrastructura permite irigarea

25 mai 2020 Autor: Florentina Niţu

Suprafaţa irigată în prezent în Ro­mânia este de 322.000 de hectare, însă sunt zone în care infrastructura de irigaţii permite irigarea, dar fermierii nu dispun de echipamentele necesare pen­tru a beneficia de irigaţii. Astfel, vor fi sprijiniţi de stat să-şi cum­pere echipamente pen­tru udat, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii. El nu a menţionat suma la care se gândeşte pentru o OUAI (Organizaţia Uti­li­zatorilor de Apă pentru Irigaţii).

„Am constatat că sunt fermieri în zone în care există infrastructură principală de irigaţii reabilitată, dar ei nu au reuşit să irige din lipsa echi­pamentelor de udare. Împre­ună cu Ministerul Eco­no­miei am gândit o sche­mă de sprijin pentru a-i ajuta să-şi cumpere echipamente pentru udat, în aşa fel încât toţi cei care se află într-o zonă în care se poate iriga să aibă posi­bilitatea sa o facă“, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii.

De asemenea, el a adăugat că bu­ge­tul pentru modernizarea infrastruc­turii principale de irigaţii va fi supli­men­tat cu 10% în acest an, pentru a mai reabilita încă 200.000 de hectare până la finalul anului. Suma anunţată iniţial a fost de 50 de mi­lioane de euro. De altfel, în ultimii trei ani au fost făcute investiţii în valoare de 110 milioane de euro.

Seceta prelungită din anul agricol 2019-2020 a afec­tat mare parte din cul­turile de toamnă - grâu, orz, rapiţă, astfel încât 1,6 milioane de hectare au fost declarate calamitate. Oros a spus că din verificările făcute până acum, 940.000 de hectare au fost într-adevăr afectate de secetă în proporţie de 100%. „Sunt zone în care a fost declarată calamitate de 110%.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.05.2020

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.