Acţionarii grupului Romaqua, proprietar al Borsec, solicită ajutor de stat de 29 mil. lei pentru o investiţie dublă ca valoare

24 sep 2018 Autor: Georgiana Mihalache

♦ Pentru prima dată numărul antreprenorilor care cer ajutor de stat în baza schemei care sprijină investiţiile cu impact major în economie este mai mare decât al multinaţionalelor.

Grupul Romaqua, cel mai mare grup cu capital privat românesc din industria băuturilor şi cel mai mare angajator din sector, a solicitat un ajutor de stat de 28,8 mil. lei pentru o investiţie totală de aproape 60 mil. lei, ara­tă cererile de acord de la Ministerul de Finanţe.

Este pentru prima dată când acţionarii Romaqua soli­ci­tă ajutor de stat pentru o investiţie. Schema de ajutor de stat (807/2014) s-a modificat începând de anul acesta, în sen­sul că valoarea minimă a investiţiei a scăzut de la 10 mil. euro la 3 mil. euro, lucru care încurajează investiţiile an­tre­prenorilor români după ce până acum investiţiile cu im­pact major în economie susţinute cu ajutoare de stat au fost realizate de multinaţionale.

Reprezentanţii Romaqua au transmis că nu pot oferi pen­tru moment mai multe informaţii legate de ajutorul de stat solicitat.

Anul acesta, în iunie, Nicolae Palfi, acţionar al Rom­aqua, a spus că Romaqua va investi între 30 şi 40 mil. euro în următorul an pentru renovarea fabricilor actuale, în noi tehnologii, dar şi pentru a dezvolta o nouă fabrică în localitatea Azuga din judeţul Braşov.

Atunci, acţionarul companiei spunea că o parte din investiţie va fi acoperită prin finanţare bancară.

Ministerul Finanţelor a primit în ultimele două săptămâni 32 de cereri pentru ajutor de stat, în valoare totală de 1,38 miliarde lei, în condiţiile în care proiectele de investiţii propuse totalizează 3,8 miliarde lei şi ar urma să creeze 5.242 de locuri de muncă.

Din totalul celor 32 de cereri depuse, 18 au capital românesc, iar 14 au capital străin. 

Până acum, la sesiunile anterioare de proiecte de investiţii în baza HG 807/2014 au fost sprijinte 11 companii multinaţionale care au creat 2.800 de locuri de muncă.

Romaqua Group are circa 2.000 de angajaţi care lucrează în fabricile din Bucureşti (pentru preforme din plastic), Buşteni (pentru Aquatique şi Giusto), Borsec (pentru brandul de apă minerală naturală Borsec şi băuturile răcoritoare în recipiente de mici dimensiuni Giusto), Stânceni (pentru apa Stânceni) şi la Lancrăm din Alba (pentru berile Albacher, Dorfer etc.).

Romaqua Group a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 725 mil. lei  (circa 159 mil. euro), în creştere cu 5% faţă de anul precedent. Acesta este cel mai înalt nivel al businessului înregistrat de companie în istoria sa.

Pe de altă parte, profitul net al companiei s-a situat la 71 de milioane de lei, în scădere cu circa 5% faţă de rezultatul înregistrat în anul anterior. Pentru acest an compania şi-a bugetat un avans de minimum 15-18% al vânzărilor în valoare şi de 18-20% la volumele vândute.

Romaqua Group este cea mai mare companie antreprenorială românească din sectorul băuturilor, piaţă unde concurează cu giganţii Coca-Cola HBC, Ursus, Heineken şi PepsiCo.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.