Ştefan Lucian, proprietar Global Records: Estimăm afaceri de 9 mil. euro la final de 2020, minus 25%. Evenimentele live contribuiau cu un sfert la profitul businessului. Sperăm ca începând cu luna septembrie să putem organiza evenimente de tip mic şi mediu

2 aug 2020 Autor: Alexandra Cepăreanu

Casa de discuri Global Records, care reprezintă la nivel internaţional artişti precum Inna sau Irina Rimes, a încheiat anul 2019 cu afaceri de 12 milioane de euro, în creştere cu aproape 30% faţă de anul anterior. Pandemia de Covid-19 şi-a pus însă amprenta asupra businessului.

„Pentru anul în curs estimăm afaceri de 9 milioane de euro. Scăderea vine ca urmare a pandemiei şi a măsurilor de distanţare care au avut impact, mai mult sau mai puţin, în toate segmentele noastre de activitate“, a spus pentru ZF Ştefan Lucian, proprietarul casei de discuri Global Records.

El adaugă că segmentul de evenimente live şi concerte, care reprezenta aproximativ 25% din profitul companiei pe care o conduce, este blocat complet şi speră ca începând cu luna septembrie să poată fi organizate evenimente şi concerte de mărimi mici şi medii.

În 2019 compania a avut un profit net de 2,6 mil lei, cu 28% mai mic decât în anul anterior.

Guvernul va purta discuţii cu artişti, muzicieni şi reprezentanţi din industria festivalurilor şi concertelor pentru a găsi căi prin care şi acest segment de entertainment să îşi poată relua activitatea. Momentan nu există însă certitudini despre cum va arăta domeniul pe viitor. Acum au loc primele tentative pentru a găsi o formă de funcţionare.

Însă, până atunci, mediul online va fi în continuare elementul care va ajuta la menţinerea interacţiunii dintre artişti şi consumatorii de entertainment sau muzică.

„Suntem într-o industrie în care internetul favorizează conexi­unea dintre artişti şi fani. În special zona de streaming a devenit în ultimii ani una dintre principalele surse de venit în industria muzicală. În ceea ce priveşte divizia de vânzare de imagine, nu avem o scădere dacă facem o comparaţie la zi cu anul trecut.“

De asemenea, tot mediul online poate genera creşteri anul acesta, însă nivelul acestora nu vor putea compensa minusurile ce vor fi înregistrate pe mai multe segmente, a menţionat Ştefan Lucian.

„În zona digitală considerăm că va exista şansa de o creştere, care era estimată anul trecut în jurul a 15%. În ceea ce priveşte zona de drepturi de autor, este posibilă o scădere de până la 40%, ceea ce face ca majorările care vin din alte zone să nu acopere pierderea.“

Efectele pandemiei şi măsurile de distanţare socială vor avea repercursiuni pe termen lung asupra industriei muzicale, motiv pentru care proprietarul Global Records estimează că la finalul anului 2021 compania pe care o conduce să înregistreze afaceri de doar 80% din nivelul înregistrat în 2019, adică sub 10 mil. euro. Asta înseamnă că businessul va creşte uşor în 2021 faţă de anul în curs.

„Industria noastră este strâns legată de economia ţării şi de economia mondială, aşa că vom vedea o stabilizare odată cu întregul ecosistem.“

Ştefan Lucian a mai spus că se aşteaptă ca artiştii să fie mai productivi, în următoarele luni, şi să folosească timpul petrecut acasă pentru a compune şi a produce conţinut.

„În primă fază, deşi în mod normal ne aşteptam să crească numărul de piese create de fiecare artist şi productivitatea în ceea ce priveşte conţinutul în online, artiştii nu au fost atât de creativi pe cât ne-am aşteptat iniţial. În schimb, după o lună de tensiune, au reintrat într-un ritm normal de lucru, motiv pentru care estimăm că numărul pieselor şi producţiilor pe care le vom face în cele nouă studiouri din Bucureşti să fie mult mai mare decât într-un an plin de concerte şi evenimente.“

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.