Acţiunile lui Warren Buffett au sărit peste 150.000 de dolari

20 feb 2013 Autor: Andrei Chirileasa

 

 

Acţiunile grupului american Berk shire Hathaway, condus de 47 de ani de Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori din toate timpurile, au depăşit în ultimele zile pragul de 150.000 de dolari pentru prima dată în istoria companiei. 

 

Acţiunile Berkshire Hathaway sunt cele mai scumpe din lume, preţul unei acţiuni fiind echivalentul a două apartamente cu două camere în Bucureşti. 

Precedentul maxim istoric fusese atins în decembrie 2007, când acţiunile au fost cotate la 149.200 de dolari. Ieri, titlurile se tranzacţionau la peste 152.000 de dolari. Compania are şi acţiuni de categoria B, care sunt mai „ieftine“, la 100 de dolari bucata, care nu conferă însă aceleaşi drepturi ca acţiunile din categoria A. Valoarea ridicată a acţiunilor se explică prin faptul că Berkshire Hathaway nu a distribuit niciodată dividende şi nici nu a realizat splitări. În plus, valoarea activului net pe acţiune al companiei a crescut cu o rată anuală de 20%, în perioada 1965-2011, faţă de o creştere medie de doar 9% pentru indicele S&P500, ceea ce spune multe despre talentul lui Buffett. 

Compania sa este evaluată în prezent la 252 miliarde de dolari după o creştere de 13,5% de la începutul anului, iar averea lui Buffett se ridică la 54,4 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2013

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.