Top Tranzacţii 2018

DS Smith - EcoPack şi EcoPaper

7 oct 2018 Autor: Roxana Petrescu

DS Smith plc a finalizat în martie anul acesta achiziţia EcoPack şi EcoPaper din România, o tranzacţie estimată la 208 milioane euro, una dintre cele mai mari bifate în industria locală, la acel moment investitorul britanic anunţând că analizează alte oportunităţi. DS Smith este unul dintre liderii de pe piaţa ambalajelor la nivel european şi mondial, operează în 37 de pieţe şi are peste 27.000 de angajaţi. Anterior tranzacţiei, compania era prezentă pe piaţa locală cu două unităţi, una la Timişoara şi una în Ştefăneşti (Argeş). Britanicii au demarat procesul de achiziţie în ultimul trimestru al anului trecut, cele două fabrici fiind controlate de Vladimir Cohn.

Producătorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav (AMCP), unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, estima pentru anul trecut o cifră de afaceri de 120 mil. lei (26,7 mil. euro), în uşoară creştere faţă de anul anterior, când compania a raportat afaceri totale de 117,6 mil. lei (peste 26 mil. euro) şi un profit net de 8,9 mil. lei, potrivit datelor de la Finanţe.

Ecopack mai controlează, pe lângă fabrica din Ghimbav şi fabrica de hârtie pentru carton ondulat Ecopaper din Zărneşti (afaceri de 151 mil. lei şi un profit net de 2,2 mil. lei, la 198 de angajaţi în 2016).

În total, cele două fabrici au raportat afaceri de 268 milioane de lei în 2016 şi aveau aproape 400 de salariaţi, potrivit datelor de la Finanţe.

Principalii concurenţi ai Ecopack sunt companiile Rondocarton, cu fabrici la Cluj şi Târgovişte, grupul Rossmann, cu fabricile Ambro Suceava şi Romcarton, Vrancart Adjud, Dunapack, VPK Packaging, DS Smith Timişoara sau Europa Express.

Achiziţia creşte capacitatea DS Smith şi va susţine operaţiunile deja existente în Europa de Est, potrivit oficialilor companiei.

DS Smith plc îi va păstra pe cei 400 de angajaţi actuali şi chiar ar putea să mărească numărul de angajaţi odată cu creşterea cererii, potrivit informaţiilor de la momentul tranzacţiei.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.