O tranzacţie pe piaţa vinului de 1-2 milioane euro: Producătorul dobrogean Sarica Niculiţel a preluat crama din Buzău a Vinarte şi brandul Prince Matei

11 feb 2019 Autor: Cristina Rosca

Crama, unde există 90 de hectare de viţă-de-vie, este cea unde se produce brandul Prince Matei, unul dintre cele mai cunoscute branduri locale de vin.

Producătorul de vin Sarica Niculiţel a preluat crama din Buzău a Vinarte într-o tran­zacţie de 1-2 mil. euro prin care brandul de vin Prince Matei va ajunge în portofoliul său, tranzacţie despre care ZF a scris în urmă cu o lună.

„Azi, 11 februarie 2019, s-a încheiat tran­zacţia prin care Domaine Vinarte SRL (Vi­narte) a transferat integral către Domeniile Prince Matei SRL (firmă controlată de acţionarii Sarica Niculiţel - n. red.) întregul patrimoniu al afacerii (productie de struguri şi vin) desfăşurată în Zoreşti, regiunea Dealu Mare”, au anunţat cele două părţi.

Patrimoniul transferat conţine plantaţia de viţă-de-vie, terenurile şi clădirile, echipamen­te­le, întreg inventarul, mărcile, fondul comercial şi toate activele care au legătură cu afacerea desfăşurată în Zoreşti şi în regiunea Dealu Mare, mai spun părţile. Tranzacţia, pe lângă altele, include şi transferul mărcii Prince Matei.

„Această tranzacţie nu include nicio altă afacere sau podgorie pe care Vinarte o deţine în alte regiuni şi nici nu include vreuna dintre mărcile comerciale sub care se comercia­lizează vinul din regiunile amintite.“

Crama din Buzău a Vinarte, unde există 90 de hectare de viţă-de-vie, este cea unde se produce brandul Prince Matei, unul dintre cele mai cunoscute branduri locale de vin.

Producătorul de vin Vinarte avea în total trei crame – Stârmina (Mehedinţi), Bolovanu (Sâmbureşti, Olt) şi Villa Zorilor (Dealu Mare, Buzău). Tranzacţia o implică doar pe aceasta din urmă, compania urmând a rămâne în continuare cu celelalte două crame, unde sunt produse branduri precum Soare sau Prince Mircea.

Sarica Niculiţel îşi completează astfel portofoliul, mai exact producătorul do­brogean are o poziţie puternică pe seg­mentele de vin alb şi roze, iar achiziţia din zona Buzăului urmează a-i consolida şi zona de vin roşu.

Vânzarea unei crame şi a unei părţi a terenului plantat cu viţă-de-vie de către Vinarte nu este o noutate pe o piaţă unde sunt mai multe negocieri, ba mai mult, s-a şi semnat o tranzacţie: anul trecut Halewood a vândut producţia locală către Alexandrion. Aceste mutări au loc în contextul în care România este unul dintre cei mai mari producători de vin de la nivel european şi îşi face loc chiar şi la vârful clasamentului mondial, alături de state care nu mai au nevoie de nicio prezentare, precum Franţa, Italia, Spania, Germania sau Portugalia.

Mai mult, 2018 se prefigurează a fi cel mai bun an din ultimul deceniu pentru producţia de vin, cu un total de 5,2 milioane de hectolitri, conform estimărilor.

Această valoare plasează România pe locul 12 la nivel mondial şi şase european, suflând în ceafa Portugaliei, unul dintre marile nume în ceea ce priveşte producţia licorii lui Bacchus.

Producţia de vin a României a crescut cu peste 20% anul trecut, jucătorii vorbind de un an excepţioanal din punct de vedere cantitativ.

Domaine Vinarte (nume schimbat din Neo Bacchus) a avut afaceri de 2,8 mil. lei în 2017, ultimul an pentru care există date publice.

Aceasta este o entitate juridică nouă, pe care a fost mutată activitatea în 2017. Anterior, compania care opera producătorul a fost în insolvenţă timp de mai mulţi ani.

Restructurarea businessului a însemnat mutarea activelor pe o altă entitate şi preluarea actiţiunilor integral de către Tim Markus Brockmann, conform datelor de la Registrul Comerţului.

Producătorul de vin dobrogean Sarica Niculiţel deţine circa 400 de hectare de viţă de vie şi este controlat de câţiva ani de familia omului de afaceri Marius Iliev şi executivul român Radu Bugică, cel care conduce de peste un deceniu activitatea fondului american de investiţii Sigma Bleyzer, conform datelor ZF. Antreprenorii români au cumpărat compania Viticola Sarica Niculiţel în urmă cu mai bine de trei ani de la compania spaniolă Invarsa. Aceasta se afla în insolvenţă. În 2017 – ultimul pentru care există date publice, compania a avut afaceri de 6,4 mil. lei, triple faţă de 2016.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2019

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.