TRANZACŢII

Fondul de investiţii Abris Capital, singur în negocieri finale pentru preluarea Betty Ice Suceava, un business de 30 mil. euro

11 ian 2018 Autor: Cristina Rosca

♦ În cursa pentru preluarea producătorului sucevean de îngheţată s-au înscris mai mulţi investitori strategici şi financiari, însă Abris Capital a rămas la masa negocierilor în runda finală, potrivit surselor ZF. Betty Ice este al doilea jucător de pe piaţa de 200 mil. euro a îngheţatei, cu o cotă de piaţă de 14-15%, după multinaţionala Unilever.

Negocierile privind vânzarea Betty Ice au început încă de anul trecut, în vara lui 2017 Vasile Armenean, antre­pre­norul care deţine pro­ducătorul de îngheţată, afirmând că ia în calcul vânzarea unei părţi din compania pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de două decenii şi pe care a dus-o la afaceri de 30 milioane de euro. Ulterior el nu a mai discutat despre o eventuală vânzare, însă potrivit surselor din piaţă, negocierile au continuat, atât investitori strategici, cât şi financiari manifestându-şi interesul pentru compania suceveană.

În runda finală a negocierilor a rămas însă fondul de investiţii Abris Capital, potrivit mai multor surse din piaţă. Vasile Armenean infirmă informaţiile, iar oficialii Abris Capital afirmă că „sunt speculaţii”.

În decembrie 2017 Armenean afirma că se concentrează mai departe pe dezvoltarea businessului. El reitera o idee anterioară, antreprenorul afirmând că a mai avut oferte de vânzare şi înainte de criză, însă a anticipat că poate să crească businessul fără a face schimbări în acţionariat.

„Tot timpul primim oferte, dar nu am făcut din vânzare sau din achiziţii un obiectiv, ci vrem să ne concentrăm mai departe pe dezvoltarea afacerii”, declara el în decembrie. Mai mult, anunţa că are în plan investiţii de 8 milioane de euro pentru anul acesta, sumă ce va fi direcţionată către extinderea fabricii şi dezvoltarea reţelei de distribuţie.

Betty Ice are o fabrică în judeţul Suceava, magazine proprii în Braşov, Oradea, Sibiu şi Cluj-Napoca, iar în timpul verii are deschise mai bine de 100 de chioşcuri cu îngheţată în toată ţara. Compania realizează aproximativ 7% din vânzările anuale la export, livrând îngheţata pe cinci pieţe. Pentru anul acesta, antreprenorul estima o cifră de afaceri de 31-32 mil. euro, în uşoară creştere faţă de anul acesta, când businessul a ajuns la 30 mil. euro.

În ultimii zece ani businessul Betty Ice s-a majorat de mai mult de două ori. În plus, compania este cea mai profitabilă afacere în rândul businessurilor din industria de profil, având o marjă de 15% în 2016, potrivit cal­cu­lelor ZF. Conform datelor de la Minis­terul de Finanţe, profitul net al Betty Ice s-a situat la 22,6 mil. lei (5 mil. euro). Principalii concurenţi ai Betty Ice pe piaţa îngheţatei sunt Unilever (Algida, Napoca), Nestlé (Nirvana, JOE), Top Gel şi Alpin 57 Lux.

Abris Capital este unul dintre fondurile de investiţii active în România, care au acum apetit de achiziţii. De altfel, la finalul anului trecut fondul de private equity a anunţat că a atras 500 de milioane de euro de la investitori internaţionali, iar banii vor fi folosiţi pentru investiţii în companii private, în special în România şi Polonia, dar şi în alte regiuni din Europa Centrală şi de Est.

„Noul fond este un angajament clar în această regiune. Dorim să continuăm să fim foarte activi în România, beneficiind de o alocare şi mai mare din ultimul fond de 500 milioane de euro. Căutăm în mod activ să facem noi investiţii şi susţinem companiile şi antreprenorii români să devină campioni regionali sau la nivel european“, a spus Cezar Scarlat, senior partner, membru al comitetului de investiţii al Abris Capital Partners şi head of Abris Capital România.

Abris Capital Partners este o firmă de private equity orientată pe investiţii în Europa Centrală şi de Est ale cărei baze au fost puse în 2006 şi care are trei birouri, în Varşovia, Bucureşti şi Kiev. Biroul din Capitală este condus de Cezar Scarlat, care ante­rior a lucrat pentru Bridge­point Capital, în echipa de in­ves­tiţii responsabilă de regiune, iar ante­rior pentru Nomura Invest­ment Bank la Londra, în depar­ta­­mentul de M&A care aco­pe­rea Europa Centrală şi de Est.

În prezent în portofoliul fondului se găsesc trei companii importante, respectiv Pehart Tec (hârtie), Urgent Cargus (curierat), Green Group (deşeuri). Grupul Urgent Cargus a fost construit printr-o serie de achiziţii succesive, iar acum fondul negociază o vânzare a acestuia. De altfel, şi anul trecut s-au purtat negocieri. O altă companie din portofoliul Abris Capital este producătorul de hârtie Pehart Tec în cadrul căruia fondul a devenit singurul acţionar după ce a preluat 45% din acţiuni de la antreprenorul Ioan Tecar, într-o mutare de câteva zeci de milioane de euro parafată în 2017. De altfel, fondul Abris nu intră în acţionariatul companiilor decât cu participaţii majoritare sau totale, aşa cum se discută şi în cazul Betty Ice.

Decizia Abris de a negocia o nouă achiziţie vine într-o perioadă foarte bună pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, care este „pe val“ de circa trei ani.

Evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România. Deşi şi economiile vecine – Ungaria, Cehia şi Polonia – s-au aflat pe un trend ascendent, România a fost „campioană” la creşteri.

Mai mult, orientarea Abris Capital către piaţa îngheţatei este justificată de mai multe aspecte. Pe de-o parte consumul privat creşte deja de mai mulţi ani şi este chiar principalul motor al economiei locale, astfel că multe fonduri caută investiţiile în domenii legate de consum.

Pe de altă parte, Betty Ice este cel mai mare producător român de îngheţată pe o piaţă de peste 200 mil. euro, piaţă care a mai trecut printr-o tranzacţie şi care se mai pregăteşte pentru o alta.

Prima tranzacţie de pe această piaţă a avut loc în 2016 când grupul leton Food Union a cumpărat pachetul majoritar al Alpin57 Lux. Tot de anul trecut mai există negocieri în piaţă şi în jurul unei alte afaceri antreprenoriale. Antreprenorul Petre Popa, cel care acum mai bine de două decenii fonda Top Gel, negociază vânzarea producătorului de îngheţată cu mai mulţi investitori strategici şi financiari, potrivit surselor ZF.

Piaţa îngheţatei este puternic fragmentată, mai exact cei mai importanţi şase jucători de pe piaţa îngheţatei controlează circa 60% din vânzările de profil evaluate la circa 200 de milioane de euro pe an, potrivit datelor ZF. Primii trei au 40%. Piaţa este puternic fragmentată, lupta se dă între mai mulţi jucători locali şi cei doi giganţi internaţionali, Unilever şi Nestle. Piaţa de îngheţată din România este fragmentată şi subdezvoltată, consumul local fiind concentrat în proporţie de circa 90% pe perioada verii. Mai mult, lupta se dă între un număr mare de jucători locali şi internaţionali. Liderul controlează mai puţin de o cincime din  piaţă, potrivit datelor disponibile.

În acest context, în următorii ani urmează a avea loc o consolidare, astfel că interes va exista.

Piaţa îngheţatei în România este una sezonieră, iar câştigurile marilor companii depind de temperaturile de pe timpul verii, având în vedere că 80-90% din vânzări se realizează vara. Consumul per capita în România este de circa 2 litri (echivalentul a 22 de îngheţate la cornet). Consumul este la jumătate faţă de regiune, la o treime faţă de restul Europei. Liderii sunt nordicii, cu un consum de 6-8 ori mai mare, conform ultimelor date.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.01.2018

Read this article in English on www.ZFEnglish.com
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.