De la vagoane şi lenjerie intimă la agricultură. Antreprenorul german Thomas Manns plăteşte 12-15 mil. € pentru 2.500 ha de teren agricol în Olt

1 feb 2018 Autor: Cristina Rosca

Manns este cunoscut pe piaţa locală pentru că a cumpărat fabricile de vagoane ale lui Cristian Burci şi una dintre principalele creanţe de la producătorul de lenjerie intimă Jolidon din Cluj.

Compania Astra Holding Gmbh, controlată de antreprenorul german Thomas Manns, face un nou pariu pe pia­ţa locală, de această dată în agri­cultură, cumpărând un total de 7.000 de hec­tare de teren în judeţul Olt. Achi­ziţiile s-au făcut în două tranşe, cea mai recentă datează de anul trecut, când au fost preluate 2.500 ha în judeţul Olt de la companiile Agromec Scorni­ceşti S.A. şi Agroprest Mihdar S.R.L.

La Registrul Co­mer­ţului Astra Hol­ding Gmbh apa­re deja ca sin­gurul acţio­nar al celor do­uă societăţi care au fost anterior controlate de an­tre­prenori locali. Agro­mec Scorniceşti a obţinut în 2016, ulti­mul an pentru care există date publice, afaceri de peste 5 mil. lei. Agroprest Mihdar a obţinut în acelaşi an un business de sub 900.000 de lei.

La un preţ mediu de 5.000-6.000 de euro per hectar în judeţul Olt, Manns a scos din buzunare 12-15 mil. euro pentru achi­ziţia celor două companii care ope­rează împreună 2.500 ha de teren agricol. Calculele ZF au la bază preţurile publice de pe site-ul Ministerului Agricultu­rii pentru tranzacţii în acelaşi judeţ.

Din datele ZF antreprenorul a mai preluat anterior alte 4.500 de hectare în acelaşi judeţ. În aceste tranzacţii Manns a fost consiliat de casa de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, echipa fiind coordonată de Cristian Radu, partener.

Despre intenţia lui Manns de a se reorienta către investiţii în agricultură ZF a scris încă de anul trecut, mai exact despre negocierile lui cu familia Grigoriu din Bacău prentru preluarea companiei Moldova Farming, care operează circa 8.000 de hectare de teren. Din datele ZF, această tranzacţie nu a fost parafată. Decizia de a-şi diversifica portofoliul de business cu afaceri din agricultură vine în contextul în care acesta este un domeniu vedetă pe piaţa de fuziuni şi achiziţii în ultimii ani. Tot mai mulţi străini se gândesc să investească în contextul în care preţurile sunt încă de câteva ori mai mici decât în afara ţării. Pe de altă parte însă, agricultura locală este puternic fărâmi­ţa­tă, astfel că investitorii stră­ini caută proprietăţi de câteva mii de hectare deja comasate.

Manns este cunoscut pe piaţa locală pentru că a cumpărat fabricile de vagoane ale lui Cristian Burci şi una dintre principalele creanţe de la producătorul de lenjerie intimă Jolidon din Cluj. Informaţiile despre Thomas Manns sunt puţine, el fiind unul dintre cei mai discreţi antreprenori cu business în România. În 1998, la vârsta de 21 de ani, Manns preia businessul familiei sale după moartea tatălui său. Businessul era specializat în închirierea de vehicule comerciale. El a construit apoi un busi­ness cu acoperire europeană, iar în 2008 îl vinde pentru a intra pe piaţa imobiliară din Europa de Est şi Germania.

În 2012 el preia Astra Rail, un business care s-a dezvoltat puternic, până în 2016 ajungând la 160 mil. euro, de patru ori mai mare decât în anul preluării.

În toamna anului 2016 pachetul majoritar al acestei companii a fost preluat în schimbul sumei de 60 de milioane de euro de către gigantul Greenbrier, cu afaceri de circa 3 mld. dolari anual. Companiile Astra Vagoane Arad, Meva SA şi Romvag Caracal, intrate în insolvenţă în 2010 şi care făceau parte din grupul International Railway Systems, controlat de Cristian Burci, au fost preluate în vara lui 2012 pentru suma de peste 30 mil. euro de un joint-venture format din două firme înregistrate în Germania şi Olanda, a anunţat atunci administratorul judiciar. În spatele acestui joint-venture se afla Manns (40 de ani).

Printre acţionarii Greenbrier se numără giganţii lumii financiare precum BlackRock, RBC sau Merrill Lynch. Astfel, Greenbrier, o companie cu afaceri în Europa şi America de Nord în designul şi producţia de vagoane, a fuzionat ieri cu Astra Rail Management GmbH, potrivit unui anunţ oficial. Începând cu anul 2016 numele Astra Rail Management Gmbh a apărut în dosarul unei alte insolvenţe, producătorul de lenjerie intimă Jolidon. Potrivit celor mai recente date, Manns a ajuns să deţină cea mai mare parte a creanţelor acceptate ale Jolidon. Compania clujeană Jolidon, aflată în insolvenţă din vara lui 2015, are creanţe acceptate în valoare de 321 milioane de lei, iar nemţii de la Astra Rail Management Gmbh controlează peste 75% din totalul creanţelor cu drept de vot, astfel că au un cuvânt greu de spus în ceea ce priveşte viitorul activităţii Jolidon Import Export, compania principală a grupului clujean Jolidon. Manns, prin intermediul companiei Astra Rail Management Gmbh,  a preluat o creanţă de 117 mil. lei de la BCR înainte de intrarea în insolvenţă a Jolidon, iar astăzi din totalul sumei a fost acceptată o creanţă de 78 mil. lei, echivalentul a 67% din valoare.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.