Ce afaceri are grupul danez Givesco, cel care a cumpărat jumătate din afacerea românească Sam Mills din Satu-Mare

8 mar 2018 Autor: Mădălina Panaete

♦ Familia Eskildsen, cea care deţine grupul Givesco, este una discretă, cu apariţii puţine în media internaţională.

Givesco, un grup danez care a preluat anul trecut 50% din acţiunile afacerii româneşti Sam Mills, este o afacere de familie începută în 1931 şi care s-a extins în sectorul produselor de brutărie, al ciocolatei şi al dulciurilor la nivel internaţional. Acum, grupul are venituri totale de peste 350 de milioane de euro din businessurile pe care le deţine, conform datelor din presa daneză.

Familia Eskildsen, cea care deţine grupul Givesco, este una discretă, cu apariţii puţine în media internaţională. Puţinele informaţii care se găsesc despre grup sau despre brandurile din portofoliu au fost furnizate în presa internaţională cu ocazia achiziţiilor fă­cute de grupul Gi­vesco sau sunt dispo­nibile pe site-ul fiecărei companii în parte, având în vedere că Givesco nu are un site.

De exemplu, în 2015 Givesco a cumpărat produ­cătorul suedez de tor­turi Almondy.

A­tunci, Kenneth Eskil­dsen, CEO al Givesco Bakery, spunea că această achiziţie este una strategică pentru Givesco Bakery, având în vedere poziţia puternică a companiei suedeze în ţările nordice. Almondy exporta atunci torturi congelate în mai bine de 50 de ţări, inclusiv în Marea Britanie. De asemenea, Givesco mai deţine şi producătorul de dropsuri şi praline Carletti, cel de dulciuri Dan Cake şi cel de snackuri OK Snacks, toate businessurile fiind din Danemarca. De asemenea, compania mai deţine acţiuni (aproape 30% din participaţii) şi în cadrul conglomeratului industrial Schouw & Co, cu venituri de aproape 2 miliarde de euro. Preşedintele grupului Givesco este Erling Eskildsen, cel care a preluat frâiele afacerii de la tatăl său Jens Eskildsen. Jens Eskildsen a pus bazele afacerii din domeniul brutăriei artizanale în 1931, businessul Dan Cake fiind astăzi unul dintre cele mai mari afaceri din domeniul torturilor de la nivel mondial.

Anul trecut, grupul Givesco a preluat 50% din acţiunile Sam Mills din Satu Mare, unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară locală. Restul de 50% din acţiuni au rămas în proprietatea antreprenorului Ioan Arcadie Bercean, cel care a pus bazele Sam Mills. El a creat înainte de a vinde o parte din business Sam Mills Business Investment Holding SRL, o companie cu un capital social de aproape 400 de milioane de lei (aproape 90 mil. euro) rezultat ca urmare a evaluării economice a părţilor sociale deţinute de holding în cadrul societăţilor Sam Mills Europe, Sam Mills Distribution, Man Ro, Sam Mills Feed, Incubaţia AVE, Sam Trade şi Sam Cargo.

În total, aceste companii au avut anul trecut o cifră de afaceri cumulată de circa 600 de milioane de lei (peste 130 mil. euro) şi mai bine de 650 de salariaţi, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.

Sam Mills a luat naştere în 1994 la Satu Mare, iar ulterior a devenit lider al pieţei de morărit porumb pe piaţa locală, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Ioan Bercean, un om de afaceri discret, cu puţine apariţii în presă, a diversificat însă portofoliul grupului şi pe lângă produse de morărit şi panificaţie (mălai, paste, biscuiţi, cereale pentru micul dejun etc.), Sam Mills are în portofoliu apă minerală (Smarald, AquaVia), produse din carne (Ave, De-ale Gurii şi Moşia Veche), cafea (distribuie brandul Doncafé), nutreţuri, ulei de porumb sau sosuri.

În plus, conform datelor de pe site-ul companiei, produsele fără gluten ale companiei au ajuns în peste 50 de pieţe. De altfel, compania a ajuns şi pe piaţa americană, potrivit aceleiaşi surse.

Sam Mills Distribution, una dintre cele mai mari companii din grup, distribuie produsele în reţele precum Metro, Selgros, Cora, Auchan, Mega Image sau Unicarm. Datele de pe site-ul companiei arată că Sam Mills deţine 27% din producţia de mălai ambalat, 6% din producţia de făină ambalată, 74% din mălaiul pentru bere în ţară.

Pe piaţa de morărit şi panificaţie, Sam Mills concurează cu jucători precum Goodmills, Vel Pitar sau Boromir.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.03.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.