TRANZACŢII

Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România, curtată de investitori. Valoarea tranzacţiei ar putea sări de 200 de milioane euro

4 feb 2018 Autor: Roana Rotaru

Agricost operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei, fiind astfel cea mai mare fermă de pe piaţa locală.

Producătorul de cereale şi se­min­ţe oleaginoase Agricost, un busi­ness de 86 de milioane euro deţinut de antreprenorul Con­stantin Duluţe, este scos la vânzare, potrivit surse­lor din piaţă.

Valoarea tran­zac­ţiei ar pu­tea sări de pragul de 200 de mi­lioa­ne de euro, potri­vit estimărilor ZF care au luat în calcul un preţ al terenului de circa 4.000 de euro per hectar, dat fiind că acesta este operat în sistem de arendă.

Contactaţi de ZF, repre­zentanţii companiei nu au dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Ziarul Financiar a scris încă din vara acestui an că imperiul agricol este vânat de investitori nemţi, brita­nici şi arabi. La momentul acela oficialii de la Agricost afir­mau că terenul este al statului, „nici noi nu avem cum să intrăm în proprie­ta­tea lui, de aia nici nu suntem vânaţi aşa tare de investitorii străini“. Ei mai spuneau că nu vor să vândă, dar caută parteneri pentru ex­tin­dere în zona de procesare, care ar asigu­ra o creştere a valorii adăugate a businessului.

Producătorul agricol Agricost exploa­tează în Insula Mare a Brăilei, într-o incintă îndi­guită, o suprafaţă de 55.639 hectare de te­ren arendat de la Agenţia Domeniilor Statului, în conformitate cu contractul de concesiune numărul 9 din 3 au­gust 2012, potrivit datelor tran­s­mise anterior de com­paniei. După suprafaţa pe care o lucrează, Agricost exploatează cea mai mare fermă din Ro­mânia şi, spun reprezen­tanţii com­paniei, din Europa.

Doar din subvenţiile pe care Agricost le încasează de la Agenţia de Plăţi şi In­ter­venţie pentru Agri­cul­tură (APIA), de 52 mil. lei (11,7 mil. euro) în 2016, compania este cel mai mare beneficiar de subvenţii din România.

Agricost cultivă floarea-soarelui, grâu, orz, porumb, soia şi lucernă, producţii care se vând în proporţie de 95% la export prin traderi. Din cele aproape 56.000 de hec­tare exploatate de Agricost, peste 60% sunt iri­gate, iar compania ur­mea­ză să crească suprafaţa irigată la 95% în 2018, potrivit reprezentanţilor companiei.

Terenul din Insula Marea a Brăilei ar putea fi valorificat chiar şi cu 15.000 de euro hectarul, pentru că este irigat, iar suprafeţele sunt comasate, însă pentru că Agricost nu este proprietarul terenului, ci statul român, este puţin probabil să obţină această sumă per hectar.

„Terenul deţinut de Agricost este foarte valoros, pentru că are irigaţii care pot aduce mii de euro în plus la hectar. E o zonă foarte bine amenajată, atât cu pompe de aduc­ţiu­ne, care să aducă apa, cât şi cu pompe de dese­care, în caz că se inundă terenul. Dacă aş avea bani, aş cumpăra fără să stau pe gân­duri“, a declarat pentru ZF un fermier din vestul ţării.

Tot mai mulţi străini se gândesc să investească în agriculura românească în contextul în care preţurile sunt încă de câteva ori mai mici decât în afara ţării. Pe de altă parte însă, agricultura locală este puternic fărâmiţată, astfel că investitorii străini caută proprietăţi de câteva mii de hectare deja comasate.

Agricost a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 387 mil. lei (86 mil. euro), în creştere cu 6% faţă de anul precedent, po­tri­vit datelor publice. Compania a înregistrat un profit de 71 mil. lei (15 mil. euro) în 2016, rezultate obţinute cu ajutorul a 917 angajaţi.

Anul 2017 a fost un an excelent pentru agricultura României, cu producţii record, totale sau în ceea ce priveşte randamentul la hec­tar, la nouă culturi, potrivit repre­zen­tan­ţilor Ministerului Agriculturii. Pentru prima dată în istorie România a detronat Franţa la producţia de porumb, ajungând liderul producţiei în UE, cu o recoltă de 14,5 mil. tone, potrivit datelor Eurostat.  În 2017 fer­mie­rii români au realizat aproape un sfert, 22%, din producţia totală de porumb a UE.

România este a şasea cea mai mare pu­tere din UE la producţia de cereale. Româ­nia este responsabilă de 7,2% din producţia to­tală de cereale de la nivelul UE, care a fost de 301,8 mil. de tone anul trecut, potrivit sur­sei citate. Principalii competitori ai Agri­cost sunt Agro Chirnogi, Comcereal Dolj şi alţii.

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.