Incendiile şi „deşerturile“ industriale sunt principalele cauze de poluare accidentală a aerului României

14 mai 2013 Autor: Bogdan Cojocaru

Vezi galeria foto Foto: Răzvan Lupică

Regiunea Timiş este „campioana“ amenzilor aplicate de Garda de Mediu pentru poluarea accidentală a aerului, penalităţile ridicându-se la 275.000 lei în 2011,  iar pe locurile următoare se află regiunile Vâlcea, Galaţi şi Cluj, potrivit celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

Printre cazurile majore din regiunea Timiş care au dus la poluarea aerului în 2011 se remarcă două incidente produse la distanţă de doar trei luni unul de celălalt la acelaşi depozit de zgură şi cenuşă, din comuna Sânmihaiu Roman.

În primul caz  vântul a antrenat pulbere spre terenurile agricole din regiune, iar în al doilea stratul încins de zgură a întreţinut mai multe incendii de vegetaţie.

O altă sursă de poluare au fost două incendii la depozitele de deşeuri municipale din Buziaş şi Lugoj. Regiunea cuprinde judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş. Acestea sunt supravegheate de Comisariatul Regional Timiş.

Praf şi cenuşă de la Rovinari

Pentru Vâlcea, 2011 iese în evidenţă printr-o explozie puternică urmată de un incendiu la magazia destinată temperării pulberilor propulsive a Romarm. În urma accidentului au murit două persoane.

De asemenea, în localitatea Rovinari a avut loc un episod de poluare a aerului cu praf şi cenuşa provenită prin spulberările generate de intensitatea mare a vântului la depozitul de zgură şi cenuşă Cicani-Beterega, aparţinând de CE Rovinari. Comisariatul Regional Vâlcea supraveghează judeţele Dolj, Gorj, Mehe­dinţi, Olt şi Vâlcea.

În Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării, aflată în jurisdicţia comisariatului regional Galaţi, s-au înregistrat mai multe incendii de vegetaţie, dintre care unul a afectat 150 de hectare. 

În total, în România sunt opt comisariate regionale ale Gărzii de Mediu.

Pentru anul 2011 Garda de Mediu a raportat 59 de evenimente care au generat poluări accidentale ale aerului. Comisariatele judeţene au emis 27 de amenzi în valoare totală de 716.000 lei.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.