Un capitol la care avem deficienţe mari

14 mai 2013 Autor: Bogdan Cojocaru

Foto: Shutterstock

România are la dispoziţie 4,5 miliarde de euro pentru proiecte de mediu de la bugetul Uniunii Europene, iar guvernul a clasificat 70 de astfel de proiecte ca fiind prioritare şi de importanţă strategică.

Dar cea mai mare parte sunt foarte departe de finalizare, în parte din cauza lipsei de pregătire şi, mai grav, a interesului beneficiarilor, municipa-lităţile locale. Guvernul estimează că peste zece milioane de cetăţeni ai României vor beneficia de investiţiile finanţate prin POS Mediu, programul prin care sunt alocate fondurile. Gradul de absorbţie a fondurilor europene pe POS Mediu este de 12,9%, la 369 de proiecte aprobate (la data de 31 martie 2013).

Lipsa de implicare a autorităţilor este evidentă în privinţa protejării mediului şi în lipsa infrastructurii necesare gestionării  - colectare şi prelucrare - deşeurilor, o sursă majoră de poluare. Companiile care procesează deşeuri sunt nevoite chiar să achiziţioneze o parte din materia primă procesată, de exemplu PET-uri, din import, doarece pe de o parte necesarul nu-i poate fi acoperit de sursele româneşti, iar de cealaltă parte deşeurile străine sunt mai bune din punct de vedere calitativ. Deşi România produce mari cantităţi de deşeuri, acestea ajung fie în gropile de gunoi, un flux preferat de foarte mulţi operatori deoarece taxa de depozitare este foarte mică, fie sunt exportate fără documente pe pieţe din Asia, a explicat pentru ZF Marius Costache, director executiv al Greenweee International, care prin subsidiara Greentech de­ţine una dintre cele mai mari companii de reciclat plastic din sud-estul Europei.

În lipsa unui sistem cuprinzător de colectare, cetăţeanul ajunge să arunce până la urmă deşeul la tomberon şi, mai grav, pe câmpuri, pe malurile râurilor sau în văi, departe de ochiul lumii. Bineînţeles, acest aspect ţine şi de informare, constrângere din partea statului (de exemplu prin amenzi), educaţie şi comoditate.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.