Top Tranzactii 2013

Expur – Branduri şi active ale Cargill

13 mai 2013 Autor: Gabriel Razi

 

Americanii de la Cargill au luat la începutul anului prin surprindere piaţa locală de agribusiness după ce au decis să renunţe la afacerile de pe piaţa uleiurilor vegetale şi să vândă brandurile Untdelemn de la Bunica, Olpo şi mai multe active de producţie către compania Expur, parte a grupului francez Sofiproteol.

Valoarea tranzacţiei s-a ridicat la aproximativ 20 milioane de euro, potrivit unor surse din industrie.

În urma acestei tranzacţii Cargill a renunţat la activitatea din fabrica pe care o deţinea în Podari, judeţul Dolj. Americanii aveau această unitate din 2004, atunci când au preluat-o de la Topway Industries.

Cargill a făcut în perioada 2005-2011 afaceri cumulate pe piaţa uleiului de 366 milioane de euro, dar a acumulat pierderi de 17 milioane de euro, din care două treimi în primul an de după preluare, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor (MF). Fabrica de ulei Cargill de la Podari avea 266 de angajaţi, mai puţin de jumătate decât la momentul preluării din urmă cu opt ani.

Tranzacţia a marcat şi un pas de consolidare a pieţei de ulei vegetal în condiţiile în care lupta pentru supremaţie ar urma să se dea între Expur, Bunge şi elveţienii de la Glencore.

Expur va urma să integreze liniile de producţie preluate de la Cargill în fabrica sa din Slobozia. Compania a făcut recent şi paşi către securizarea fluxului de materie primă în condiţiile în care capacitatea de procesare de la Slobozia va creşte. Anterior francezii transformau în ulei în fabrică aproximativ 400.000 de tone de seminţe oleaginoase pe an.

Tranzacţia a întărit substanţial şi portofoliul de branduri al francezilor. Expur vindea în România anterior ulei îmbuteliat sub brandurile Ulcom, Marisol şi Lorena.

Pentru a-şi securiza fluxul de materie primă francezii de la Expur au făcut şi primii paşi pentru construcţia unui siloz de 96.000 de tone în apropierea fabricii din Slobozia. Ei au pornit şi construcţia unui siloz de 9.000 de tone în Alexandria, judeţul Teleorman.

La sfârşitul anului trecut Expur a ajuns să facă în România afaceri de 222 milioane de euro, în creştere cu 20% faţă de 2011, ritmul de creştere fiind similar cu cel din anul precedent.

În această tranzacţie francezii de la Expur au fost consiliaţi de casa de avocatură Ţuca Zbârcea&Asociaţii, în timp ce Cargill a primit asistenţă de la Popovici Niţu&Asociaţii.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.