Centrale termice

Un sfert din casele românilor au centrală proprie, dar multe trebuie schimbate

8 mai 2013 Autor: Ioan Dornescu

Foto Shutterstock

Vezi galeria foto 80% din costul achiziţiei unei centrale noi poate reprezenta reparaţia unei defecţiuni la o centrală termică veche.
Între tipurile de centrale instalate pe piaţa locală, ponderea cea mai mare, de aproximativ 80-85%, este deţinută de centralele pe combustibil gazos, urmate de cele pe lemn, peleţi sau biomasă, cu o pondere de 10-15%, şi de cele electrice, cărora le revin circa 5 procente. Foto Shutterstock

În România sunt instalate aproximativ două milioane de centrale termice, potrivit datelor şi estimărilor avansate de unii jucători din piaţă, astfel că circa o locuinţă din patru are autonomie aproape totală în ceea ce priveşte încălzirea şi apa caldă. Montate în apartamentele şi casele românilor începând de acum 15 ani, multe au în prezent nevoie de reparaţii sau trebuie să fie înlocuite, în condiţiile în care durata de viaţă este de 10 ani.

Deşi datele referitoare la dimensiunea parcului diferă, firmele anunţă la unison că locuinţele branşate la sistemul centralizat „au pierdut supremaţia“, numărul acestora fiind mai mic decât al unităţilor dotate cu centrale.

„În acest moment în România există un parc de aproximativ 1,7 milioane de centrale termice instalate, numărul acestora fiind în creştere de la an la an. Prin comparaţie, în acest moment puţin peste 1,4 milioane de locuinţe mai sunt bran­şate la sistemul centralizat de încălzire“, afirmă Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România.

Centralele termice au început să câştige teren pe piaţa din România în urmă cu aproximativ 15 ani şi au o durată de viaţă de aproximativ 10 ani, iar din acest motiv în piaţă se constată o cerere în creştere pentru a doua instalare sau înlocuire, echivalentul a 20% din volumul pieţei, a adăugat el.

Drăguleanu arată că, potrivit legii, la fel ca în cazul autoturismelor, centralele termice au nevoie de o verificare tehnică periodică, o dată la fiecare doi ani, dar există de asemenea şi contracte de mentenanţă care implică verificări anuale şi ajută la prelungirea duratei de viaţă a centralei.

„Dacă ne referim la înlocuiri, am putea simplist calcula procentul estimat de 20% din piaţa totală de aproximativ 140.000 de unităţi“, a adăugat reprezentantul Ariston.
 

Reparaţii scumpe

„Din informaţiile noastre, dintr-un total de aproximativ 3,2 milioane de apartamente din România, peste 60% sunt debranşate de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Având în vedere faptul că perioada medie de viaţă a unei centrale termice este de zece ani, şi în 2003 au fost montate aproximativ 200.000 centrale, putem estima că acest număr poate reprezenta nu­mărul de centrale ce au nevoie de reparaţii“, afirmă Aurel Köber, proprietarul companiei Köber, specializată în lacuri şi vopsele, dar şi producător de centrale.

În ceea ce priveşte numărul de centrale care vor fi înlocuite în acest an, Köber consideră că acesta depinde foarte mult de condiţiile economice şi de nivelul veniturilor populaţiei. „Astfel, putem întâlni situaţia (întâlnită deja din ce în ce mai des în ultima perioadă) în care un utilizator să aleagă reparaţia defecţiunii, chiar dacă aceasta reprezintă chiar şi 70%-80% din costul achiziţiei unei noi centrale.“

Sever Scarlat, directorul general al Baxi România, afirmă că din estimările companiei şi ale firmelor care monitorizează această piaţă, în prezent există aproximativ 2 - 2,4 milioane de locuinţe dotate cu centrale termice, pe diferite tipuri de combustibil.  „România are în total cam 8,4 milioane de locuinţe din care sub patru milioane sunt în oraşe. În sistemul public centralizat mai sunt cam 1,5 milioane locuinţe“, a adăugat el.

Şeful Baxi România estimează că peste 1,3 milioane dintre centrale au fost montate până în 2003, ajungând în 2013 la cel puţin zece ani de exploatare. „În mod normal, cam 5-7% din parc are nevoie de reparaţii sau înlocuire în fiecare an“, a mai spus Scarlat.
 

Cele pe gaz, lider detaşat

Potrivit reprezentantului Baxi, între tipurile de centrale instalate pe piaţa locală, ponderea cea mai mare, de aproximativ 80-85%, este deţinută de centralele pe combustibil gazos, urmate de cele pe lemn, peleţi sau biomasă, cu o pondere de 10-15%, şi de cele electrice, cărora le revin circa 5 procente.

Între centralele pe combustibil gazos, preponderent au fost instalate unităţi standard (90-95% din total), alături de cele cu condensare, care înregistrează doar 5-10%, însă au o tendinţă de creştere de la an la an.

Structura actuală a pieţei de centrale termice de apartament pe gaz se compune din circa 90% unităţi convenţionale şi aproximativ 10% unităţi în condensare, spune şi reprezentantul Ariston. „Ponderea centralelor termice în condensare cu un randament net superior şi posibilitatea de economie la consumul de gaz de până la 35% va fi în continuă creştere, tendinţă care urmează cursul firesc observat şi în ţările vestice, unde centralele în condensare deţin ponderea majoritară. Acestea sunt mult mai eficiente şi cu impact minim asupra mediului“, afirmă Drăguleanu.

Aproximativ 75 - 80% din centralele instalate au puteri de până la 24kW, iar diferenţa o reprezintă centrale de 27-30kW şi de peste 35kw, care deservesc case şi vile, potrivit acestuia.

„În general, piaţa românească de centrale termice este dominată încă de centrale termice ce funcţionează în regim clasic (non condens), centralele termice cu condensare deţinând aproximativ 5 - 6% din volumul total al pieţei. Pe viitor estimăm că această pondere nu se va schimba foarte mult, chiar dacă eforturile tuturor jucătorilor din piaţă înspre promovarea centralelor termice cu condensare vor fi foarte importante“, a spus Köber.


Cât s-a vândut în 2012

Aurel Köber estimează că volumul total al pieţei de centrale termice murale din România a fost anul trecut de aproximativ 120.000 de unităţi, înregistrând o creştere de 6% faţă de 2011, iar pentru acest an se aşteaptă la o stagnare a acestui sector.

Cifra de afaceri a companiei Köber s-a redus cu circa 5% anul trecut, până la circa 37 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. În schimb, pe segmentul centralelor, vânzările au avansat cu 5%, creştere estimată şi pentru acest an.

Potrivit reprezentanţilor Baxi, piaţa a înregistrat anul trecut o evoluţie similară sau chiar o scădere de 5% comparativ cu 2011, în valoare. În volum, piaţa a totalizat aproximativ 115.000-130.000 de uni­tăţi vândute, nivel apropiat faţă de cel înregistrat în 2011.

„Evoluţia pieţei în 2013 este puternic influenţată de modul în care economia naţională şi europeană vor reuşi să depă­şească situaţia dificilă în care se află acum. O economie care încearcă să se menţină pe linia de plutire şi să nu intre iar în recesiune influenţează hotărâtor nivelul de trai al populaţiei, puterea de cumpărare şi deciziile privind repartizarea veniturilor pentru diverse cheltuieli. Vom asista cu siguranţă la o acutizare a luptei din piaţă, într-o industrie puternic competitivă“, a spus la rândul său şeful Baxi România.

El a adăugat că este dificil de avansat o prognoză privind evoluţia industriei de profil în 2013,  dar o creştere de 5-10% va fi generată de înlocuirile centralelor cu un grad mare de vechime şi de debranşările de la sistemele centralizate de încălzire. Vânzările Baxi România, parte a grupului BDR Thermea, înregistrat în Olanda, au ajuns anul trecut la valori apro­piate de cele din 2011, cu uşoare creşteri pe segmentul centralelor cu condensare. 

Afacerile companiei s-au plasat în 2011 la 17,2 milioane lei (4 mil. euro), conform datelor raportate la Ministerul de Finan­ţe. Pentru acest an compania estimea­ză un avans al businessului cu 10-15%.

Ariston Thermo România a încheiat anul trecut cu afaceri de circa 30 milioane euro, mai mari cu 5% faţă de 2011, şi estimează pentru 2013 un avans de 12%, mizând printre altele pe lansarea de noi produse. Reprezentantul companiei controlate de producătorul italian de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră Ariston Thermo Group estimează că piaţa locală de centrale termice de apartament nu a înregistrat anul trecut o evoluţie deosebită. Astfel, în 2012 vânzările de profil au rămas la acelaşi nivel ca şi în 2011, cu un volum de aproximativ 140.000 de unităţi şi o valoare de peste 75 de milioane de euro.

Pe piaţa românească de profil mai activează companii precum Immergas, Robert Bosch, Vaillant sau Viessmann.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.