Din viaţa studenţilor:

Plagiatul la MBA – mit sau realitate?

21 apr 2013 Autor: Radu Racu

Un manager care s-a înscris la unul dintre programele de MBA oferite pe piaţa locală a fost „prins” de profesor cu o lucrare copiată şi nu a mai primit diploma de absolvire, lucru care nu i-a picat foarte bine după ce plătise mii de euro pentru program.
 
Principiile eticii în afaceri predate în şcolile de business se aplică inclusiv în timpul programelor de MBA, astfel că oricât de mulţi bani ar scoate din buzunare studenţii-cli­enţi, profesorii îi taxează dacă nu respectă regulile.
 
Măsurile de descurajare aplicate de instituţiile de învăţământ variază de la avertismente şi informarea mecanismelor de control până la explicarea şi încurajarea avantajelor care vin din crearea unui conţinut original, mecanisme care funcţionează în cazul celor mai mulţi cursanţi, cu câteva excepţii.
 
Rodica Maria Rădulescu, directorul progra­mului de MBA oferit pe piaţa locală  de Open University Business School în parteneriat cu firma de training CODECS, spune că instituţia pe care o conduce foloseşte un sistem „copy catch” de depistare a plagiatului care scanează pe internet pasaje similare care ar fi putut fi folosite de colegi din generaţiile anterioare sau de lucrări de specialiate publicate înainte.
 
„Procesul este extrem de riguros (toate lucrările sunt scanate şi  trecute prin sistemul copy catch) şi de obiectiv – pentru lucrările identificate că au părţi comune cu materialele deja existente se întocmesc rapoarte, iar penalizările se aplică în funcţie de gradul de plagiat identificat”, afirmă Rodica Ră­dulescu.
 
Plagiatul este o meteahnă care afectează şi programe de top în lume. Marika Taishoff, directorul programului MonacoMBA oferit de International University of Monaco (parte a grupului INSEEC Group), a spus într-un interviu pentru Ziarul Financiar că instituţia a fost nevoită să exmatriculeze un cursant pentru copierea unor lucrări.
 
„Dacă un student a fost găsit vinovat de plagiat - de obicei asta înseamnă că mai mult de 15% din lucrarea lui au provenit din alte surse care nu au fost citate corespunzător -, va fi notat cu zero, iar dacă profesorul este de acord lucrarea poate fi refăcută. Dacă un student este prins cu plagiat mai mult de o singură dată, după emiterea unui avertisment, este exma­triculat. Din păcate, am avut un asemenea caz la Monaco MBA anul trecut“, povesteşte Taishoff.
 
Printre principalele mecanisme de com­batere a furtului intelectual se numără in­formarea corectă a candidaţilor, chiar din prima zi a programului, în ceea ce priveşte ce constituie o abatere de la norma academică, dar şi organizarea unor cursuri care să întărească politica antiplagiat a instituţiei.
 
„Anul acesta, în clasa de MBA sunt 24 de cursanţi de 18 naţionalităţi, iar pentru noi este foarte important ca fiecare dintre ei să înţeleagă exact ce înseamnă noţiunea de plagiat, dincolo de faptul că reprezintă o infracţiune. Metodele principale de detectare a plagiatului pe care le folosim sunt cele ca Turn-it-In (un instrument online pentru detectarea plagiatului – n. red.) sau citarea adecvată“, precizează Marika Taishoff.  
 
În România, sancţiunile aplicate variază în funcţie de fiecare instituţie de învăţământ care oferă programe de MBA.
 
„Pentru lucrările identificate că au părţi comune cu materialele deja existente se întocmesc rapoarte, iar penalizările se aplică în funcţie de gradul de plagiat identificat. Întrucât studenţii cunosc încă de la înscriere toate procedurile aplicate pentru prevenirea şi identificarea plagiatului, acestea fiind clar specificate în regulamentele Open University, cazurile de plagiat în rândul cursanţilor români sunt extrem de rare”, argumentează Rodica Maria Rădulescu.
 
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.