Fotoreportaj: Cine (nu) mai construieşte în Capitală

24 apr 2013 Ziarul Financiar

City Mall (Eroii Revoluţiei). Proiectul City Mall din sudul Bucureştiului a avut, ca centru comercial, o viaţă de doar şapte-opt ani. Vândut în urma falimentului, fostul mall a intrat într-un proces de renovare radicală în urma căruia probabil va rezulta o nouă clădire de birouri.

Vezi galeria foto Galerie foto cu cele mai importante proiecte din Bucuresti

Vremea caldă de la acest început de an i-a ajutat în special pe dezvoltatorii de birouri din Bucureşti să fie cu adevărat activi pe şantiere, în timp ce marile proiecte de infrastructură din oraş bat pasul pe loc. Business Construct a luat din nou la picior bulevardele Capitalei în căutarea macaralelor, girafele metalice a căror mişcare semnalizează zonele oraşului care atrag investiţii şi care schimbă imaginea în mare parte prăfuită a Bucureştiului.

„Nu faceţi poze de la gard. Veniţi pe partea cealaltă, pe poartă, să vedeţi cum s-a ales praful de ţara asta“, spune cu un glas amar un paznic de pe şantierul unui viitor centru comercial ce va fi construit pe o fostă platformă industrială. „Aici au lucrat milioane de oameni“, mai spune paznicul, fără a stăpâni cifrele. Zâmbesc şi consult statistica. Compania industrială avea 2.000 de angajaţi. Acum mai are 1.000, dar aceştia au fost mutaţi în altă zonă a oraşului, mai la periferie. În acest caz poţi spune că situaţia nu este tocmai tragică.

În altă zonă a oraşului, în schimb, unul dintre primele malluri din Bucureşti a rămas fără faţada de sticlă şi probabil va fi transformat în clădire de birouri. Dacă unii proprietari de malluri s-au fript, dezvoltatorii de centre de afaceri sunt în prezent cei mai încrezători să investească, deşi la orele serii doar în cinci din cele 37 de etaje ale turnului Sky Tower se aprind becurile, semn că se lucrează la amenajarea spaţiilor de birouri.

Se poate însă şi mai rău, mai ales dacă iei în calcul şi investiţiile publice. Deşi premierul Ponta anunţa la mijlocul lunii martie că lucrările la magistrala de metrou din Drumul Taberei nu au fost oprite, pe porţiunea de şantier situată între intersecţia Răzoare şi Piaţa Moghioroş mai sunt doar paznicii şi o serie de utilaje nefolosite. La Pasajul Văcăreşti nici paznici nu se mai găsesc, în condiţiile în care contractul cu firma Romstrade a fost reziliat, în timp ce la „diametrala“ Buzeşti - Berzei, în zona Matache, trei utilaje şi cinci muncitori aveau o activitate cu rezultate greu de anticipat.

După două zile „pe teren“, impresia ar fi că investitorii, în special străini, văd încă în Bucureşti un oraş bun pentru dezvoltarea afacerilor, în timp ce autorităţile par a avea o listă de priorităţi diferită de cea a locuitorilor Capitalei. Fotoreportaj de Cristi Moga

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.