Jucătorii de pe piaţa de pavaje desenează anul 2013 în nuanţe diferite

10 apr 2013 Autor: Ioan Dornescu

Producătorii de pavaje au estimări diferite cu privire la evoluţia şi valoarea pieţei în 2012, dar sunt în general optimişti privind dinamica vânzărilor  în acest an, prognozând creşteri, condiţionate printre altele de atragerea de fonduri europene. 

„Piaţa de pavaje a înregistrat în 2012 o creştere de aproximativ 10% faţă de 2011, ajungând la o valoare estimată de 100 milioane de euro. Vân­zările au fost influenţate de proiectele de infrastructură finanţate din fonduri europene, dar şi de proiectele comerciale şi rezidenţiale“, afirmă Emil Elisiu Goţa, directorul general al firmei Elis Pavaje.

El prognozează pentru acest an un avans de minimum 5% al pieţei, procent care poate fi influenţat de condiţiile economice internaţionale care afectează şi economia locală, dar şi de situaţia absorbţiei fondurilor europene. Principalul factor de risc pentru jucătorii de profil este în continuare reprezentat de termenele mult prea mari de plată, a adăugat Goţa.

Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei Symmetrica, afirmă că deşi în primul semestru din anul trecut s-a observat o creştere a pieţei cu aproximativ 15 - 20% comparativ cu aceeaşi perioadă a anu­lui trecut, a doua parte a anului a con­semnat un regres puternic care a tras în jos piaţa cu 10% comparativ cu anul precedent. Astfel, dacă în anul 2011 pia­ţa avea o valoare de 73,5 milioane de euro, anul trecut a ajuns la puţin peste 66,3 milioane de euro, potrivit reprezentantului Symmetrica.

În ceea ce priveşte volumul, piaţa de pavele şi borduri a înregistrat o scădere de 5%. Astfel, în 2012 piaţa a ajuns la acelaşi nivel înregistrat în 2010, de 12 milioane de metri liniari, faţă de 12,5 milioane de metri în 2011.  Factorii care au determinat această dinamică au fost instabilitatea politică, lipsa capacităţii de atragere a fondurilor private şi întreruperea unor lucrări de reabilitare.

„În ceea ce priveşte evoluţia pieţei pentru acest an, ne aşteptăm la o uşoară creştere a volumului de produse livrate, până la 12,5 - 13 milioane de metri. Dacă valoarea fondurilor comunitare atrase în acest an va fi în creştere, ar fi posibilă o apreciere mai accentuată a pieţei de produse“, a adăugat Bobu.

În aşteptarea revenirii.

Afacerile Symmetrica au avansat cu 10% anul trecut, la 14,6 milioane de euro, creştere sus­ţinută cu precădere de majorarea producţiei prin inaugurarea a două noi fabrici, la Prejmer (judeţul Braşov) şi Şintereag (judeţul Bistriţa).  „În acest an vom încerca să ne axăm mai mult pe dezvoltarea portofoliului de produse fără să începem investiţii în capacităţi noi de producţie. Nu excludem ca în cazul unui reviriment al economiei să reluăm şi ideea dezvoltării prin investiţii noi“, a spus reprezentantul Symmetrica.

Compania controlată de Florentina Mihaela Stanciu şi Florin Cristinel Stanciu mai deţine fabrici la Vereşti (judeţul Suceava), Podul Iloaiei (Iaşi) şi Bolintin Vale (Giurgiu).

Planurile pentru anul acesta vizează realizarea unei cifre de afaceri uşor cres­cătoare şi îmbunătăţirea capacităţilor logistice, pentru creşterea prezenţei la nivel teritorial.

Pavelele generează aproximativ 60% din volumul vânzărilor companiei, fiind urmate de borduri, rigole şi alte prefabricate mici. În acest moment, 70% din li­vră­rile Symmetrica sunt direcţionate către proiecte publice, 20% din vânzările de pavele sunt direcţionate către inves­tiţii private de tip industrial sau comercial, iar 10% către lucrări rezidenţiale sau consumatori finali. În 2012, produsele companiei au fost utilizate pentru reabilitarea de străzi şi trotuare în Suceava, Bacău, Iaşi, Botoşani, Cluj, Mangalia sau Galaţi. Totodată, Symmetrica a livrat cantităţi importante de produse pentru două proiecte din Republica Moldova. În ceea ce priveşte principalele proiecte private, lista cuprinde magazine Penny Market sau Kaufland, dar şi EuroMarket Iaşi.

Trec de 100 mil. lei.

Afacerile Elis Pavaje au crescut cu 15% anul trecut, la 97,4 milioane lei (21,8 milioane euro), rulajul fiind susţinut atât de proiectele de infrastructură derulate cu fonduri europene, cât şi de avansul segmentelor comercial şi rezidenţial.

„Pentru 2013 ne bazăm pe o creştere între 5 şi 10%, procent care se bazează pe continuarea proiectelor de infrastructură, dar şi pe dezvoltarea segmentului rezidenţial, care a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani. Din acest motiv continuăm în 2013 să investim în noi produse, atât de uz industrial şi comercial, cât şi rezidenţial“, a afirmat Goţa.

Elis asigură pachetul complet pentru o lucrare de pavaj, de la produse (pavele, dale, borduri, bolţari, rigole, jardiniere) până la servicii de transport, montaj şi întreţinerea pavajelor. Din totalul vân­zărilor de pavaje, 65% reprezintă livrările pentru proiecte de infrastructură şi comerciale, diferenţa fiind acoperită de pavaj pentru lucrările rezidenţiale.

Anul trecut, principalele proiecte în care a fost implicată Elis Pavaje sunt centrele Draxlmaier de la Codlea şi Satu Mare şi Autostrada A1 pe tronsonul Deva - Orăştie.

Compania deţine două fabrici, în Petreşti (judeţul Alba) şi Stoeneşti (judeţul Prahova), şi este controlată de Emil Elisiu Goţa şi Vasile Goţa.

 

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.