Radiografia pieţei muncii: judeţul IAŞI

13 feb 2013 Autor: Adelina Mihai

Cei aproape 50.000 de studenţi şcolarizaţi în instituţiile de învăţământ superior din Iaşi reprezintă o resursă care "alimentează" cu forţă de muncă bine calificată angajatorii care şi-au deschis fie facilităţi de producţie, fie centre de servicii de externalizare în acest judeţ în ultimii ani. Cu toate acestea, deşi este recunoscut ca un centru universitar puternic şi are costuri cu forţa de muncă mai reduse decât judeţele din alte regiuni ale ţării, Iaşiul a "pierdut" investitori străini din cauza infrastructurii deficitare, în favoarea unor judeţe precum Cluj, Sibiu sau Braşov.

Una dintre companiile care a făcut recrutări în ultimul an la Iaşi este furnizorul de servicii de ousourcing şi call center XL World, care a fost preluat în 2011 de o companie deţinută de Xerox, pe fondul extinderii activităţii companiei.

Cu o populaţie stabilă de peste 700.000 de persoane dintre care mai puţin de 150.000 sunt angajate, Iaşiul rămâne o destinaţie bună pentru companiile care activează în domeniul serviciilor şi în domeniul IT, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" şi Universitatea "Gheorghe Asachi" fiind principalii "furnizori" de absolvenţi bine pregătiţi. Şi costul forţei de muncă este mai redus decât în restul ţării, salariul mediu în Iaşi fiind, în medie, cu 10% mai redus faţă de judeţele din Transilvania sau din Muntenia.


Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.