Uztel a încheiat al doilea an pe profit în insolvenţă, dar conflictele interne continuă

10 feb 2013 Autor: Adrian Cojocar

Producătorul de utilaj petrolier Uztel Ploieşti (UZT), aflat în insolvenţă, a încheiat anul trecut cu un profit net de 3,8 mil. lei (0,9 mil. euro), în scădere cu circa 30% faţă de anul precedent. Evoluţia a venit ca urmare a reducerii cifrei de afaceri în aceeaşi perioadă cu 23,6%, la 58,8 mil. lei (13,2 mil. euro).
 
„Anul trecut Uztel a avut rezultate mai slabe pentru că timp de opt luni de zile am avut o hotărâre de faliment solicitată de acţionari şi admisă de instanţă, iar toţi beneficiarii noştri externi, inclusiv principalul client OMV, au fugit de companie. ABB a ridicat anul trecut toate comenzile pe care le avea la Uztel. Acum situaţia s-a stabi­li­zat, avem un plan de reorganizare, l-am angajat ca director general pe Ion Zidaru, care a lucrat anterior la Upetrom Ploieşti, şi pe Mihai Gheorghiu pe post de director co­mer­cial, după ce anterior a lucrat la Ca­me­ron. Condiţiile interne şi internaţionale nu sunt tocmai favorabile, dar sunt op­timist“, a declarat Remus Borza, repre­zentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Uztel Ploieşti.
 
El mai spune că producătorul de utilaj petrolier a avut anul trecut probleme şi din cauza naţionalizărilor derulate de Hugo Chavez în Venezuela, motiv pentru care a fost sistată livrarea de utilaje către Wood Venezuela, dar spune că în acest an compania ro­mâ­nească va porni direct cu un profit de 1,5 mil. euro ca urmare a deblocării co­menzilor şi a mărfii de pe stoc aferentă companiei din Venezuela.
 
Uztel a înregistrat cele mai mari profituri din istoria companiei în ultimii doi ani, perioadă care s-a suprapus cu insolvenţa societăţii, timp în care a fost sub administrarea firmei Euro Insol.
 
„Uztel este o companie cu datorii curente zero, şi mă refer aici la cele născute după deschiderea procedurii de insolvenţă şi cu şapte milioane de euro în conturi. Când am preluat-o mai avea câteva mii de lei în conturi şi restanţe la salariaţi de peste 5 milioane de lei şi la Fisc de circa 14 milioane de lei“, a mai spus Borza.
 
Uztel s-a angajat faţă de creditorii săi să plătească în decurs de trei ani toate creanţele în valoare de 70,1 mil. lei (circa 16 mil. euro) pe care aceştia le deţin asupra companiei în cadrul unui plan de reorganizare aprobat de cre­ditori. Euro Insol a anuţat la începutul anului că a achitat şi prima tranşă trimestrială, de 1,2 mil. lei, în contul creditorilor înscrisi în tabelul preliminar al creanţelor.
 
Cu toate acestea, Asociaţia sala­riaţilor Uztel, care deţine pachetul ma­joritar al companiei, de 83,8% din acţiuni, alături de alte firme controlate de angajaţi din cadrul PAS au cerut falimentul şi s-au opus planului de reorganizare propus de Euro Insol. Aceştia au obţinut săptămâna trecută câştig de cauză la Curtea de Apel Craiova, după ce au atacat hotărârea de admitere a planului de reorganizare votat de principalii creditori ai Uztel, ING şi ANAF, iar instanţa a cerut rejudecarea cauzei la aceeaşi instanţă.
 
„Decizia nu produce efecte pentru că planul de reorganizare a fost reconfirmat ulterior de către creditori“, a precizat Borza.
 
El a mai spus că Asociaţia Sala­riaţilor trebuia să fie desfiinţată de mult, însă grupul coagulat în jurul lui Dan Rădulescu şi Constantin Trestioreanu, reprezentanţii Asociaţiei Uztel, nu doresc acest lucru pentru că ar pierde controlul societăţii.
 
„S-au opus şi intrării la tranzac­ţio­nare a acţiunilor Uztel pentru că astfel sunt forţaţi să desfinţeze PAS-ul şi să distribuie acţiunile către salariaţi“, a mai spus administratorul judiciar al Uztel.
 
Vineri acţiunile Uztel au crescut cu 15%, până la un preţ de 2,3 lei/unitate, nivel la care compania valorează pe bursă 2,8 mil. euro.
 
 
Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.