“Scurgerile de informaţii” salariale - motivul pentru care tot mai multe companii apelează la servicii externalizate

3 feb 2013 Autor: Corina Mirea

Cum salariul în România este considerat şi în 2013 a fi un subiect tabu printre angajaţi, tot mai multe companii au început să apeleze la servicii externalizate pentru a se proteja de eventualele "scurgeri de informaţii salariale" în cadrul organizaţiei, este de părere Bogdan Badea, business development manager în cadrul Accace România, firmă contabilitate şi consultanţă fiscală.

"Deşi creşterea cererilor pentru servicii externalizate în zona de salarizare a fost percepută de unele companii ca o scădere de costuri şi ar fi trebuit ca acesta să fie cazul majorităţii angajatorilor, în România principalul motiv pentru care s-a observat o evoluţie în cerere pe acest segment a fost ideea de păstrare a confidenţialităţii salariului. Veniturile lunare ale angajaţilor încă sunt un subiect tabu la noi şi în 2013, spre deosebire de ţările europene unde ştii de la angajare care sunt nivelurile salariale la care poţi ajunge promovând pe anumite funcţii", explică Badea.

El mai spune că externalizarea rezolvă problema potenţialelor scurgeri de informaţie, având în vedere că datele ce ţin de sistemul de salarizare din cadrul companiei merg direct de la top management spre firma de consultanţă, fără a mai trece prin mâinile unei persoane din interiorul organizaţiei care poate divulga veniturile lunare ale unor angajaţi.

"Putem primi aceste date chiar şi de la sediul central din afara ţării sau sistemul de bonusare direct de la CEO-ul companiei. Astfel, se reduce etapa în care salariul trece prin mâna unui om de la contabilitate sau de la salarizare. În orice caz, cererea din partea companiilor pentru astfel de servicii a crescut, însă nu din cauza crizei şi a nevoii de scădere a costurilor", adaugă Bogdan Badea.

De asemenea, el mai precizează că cei mai mulţi dintre clienţii Accace sunt companii cu peste 200 de angajaţi, unde gestionarea internă a sistemului de salarizare se complică, pentru că intervin multe speţe, în funcţie de schimbările din piaţă sau de legislaţie.

"Când ai 10-20 de angajaţi este posibil ca un contabil să poată manageria sistemul de salarizare, dar când există deja mii de angajaţi, este foarte greu pentru un departament compus din câţiva oameni să coroboreze şi să calculeze toate datele aferente acestui sistem. Sunt însă şi companii cu mii de angajaţi care recurg la servicii externalizate tot din dorinţa de a păstra confidenţialitatea salariilor angajaţilor", explică Badea.

Printre competitorii Accace de pe plan local se numără Mazars, Scot, Baker Tilly sau Grant Thornton.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 31.01.2013

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.