P&G România aduce la conducere un belgian care a ajutat la punerea bazelor companiei
5 feb 2013

Vezi galeria foto Hans Dewaele este noul şef al P&G România
Gigantul american P&G l-a numit pe Hans Dewaele la conducerea operaţiunilor din Balcani ale grupului, el urmând astfel a coordona de la Bucureşti atât operaţiunile din România, cât şi pe cele de pe alte şapte pieţe, respectiv Bulgaria, Moldova, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Albania, Macedonia şi Kosovo.
Belgianul urmează să-l înlocuiască pe grecul Sotirios Marinidis, care a ocupat această funcţie din 2009. Marinidis va prelua frâile businessului P&G din Rusia din poziţia de vicepreşedinte şi director general. El a stat la conducerea operaţiunilor P&G din zona Balcanilor timp de patru ani, durata medie a unui mandat de expat. Dacă în perioada de boom durata medie a unui mandat de expat era de 4-5 ani, în contextul crizei financiare aceasta a scăzut cu unu, chiar doi ani.
În timpul mandatului său americanii au deschis la Urlaţi a doua fabrică a companiei din România după cea de la Timişoara. Fabrica de la Urlaţi, inaugurată în toamna lui 2010, a fost un proiect de tip greenfield ce a necesitat o investiţie de 100 de milioane de dolari.
Cine este Hans Dewaele
Pentru noul şef al P&G România contactul cu piaţa locală nu este unul nou, el fiind prezent aici timp de patru ani începând cu 1994. El a pus astfel bazele departamentului de marketing în România şi în zona Balcanilor.
Gigantul american a intrat oficial pe piaţa locală în 1993 şi un an mai târziu a deschis primul birou al companiei în zona Balcanilor. În 1995 P&G cumpără fabrica de detergenţi din Timişoara într-o perioadă când investitorii străini puteau fi număraţi pe degetele de la mână.
Hans Dewaele lucrează pentru P&G din 1988, an în care s-a alăturat departamentului de marketing al companiei în Jeddah, Arabia Saudită. Ulterior a venit în România şi după un mandat de patru ani şi-a continuat cariera la Geneva, în Elveţia, unde a rămas până în 2001. De aici el a condus departamentul de marketing al diviziei de produse cosmetice din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa.
Începând cu 2001 şi până în prezent el a ocupat mai multe poziţii de management în state din Asia şi Africa precum Algeria sau Pakistan. Ultima sa poziţie înainte de a veni la conducerea operaţiunilor locale a fost aceea de vicepreşedinte pentru Caucaz şi republicile din Asia Centrală.
Ce planuri are P&G în România
Procter & Gamble, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a bunurilor de folosinţă îndelungată nealimentare, anunţa anul trecut un avans uşor al cifrei de afaceri. Acestea au fost ultimele informaţii înaintate de Sotirios Marinidis în vara lui 2012. El vorbea atunci despre o stabilizare a consumului după circa trei ani de scăderi. Declaraţiile lui Marinidis sunt întărite de datele de la Institutul Naţional de Statistică, potrivit cărora în 2012 cifra de afaceri în consumul cu amănuntul - cel mai important indicator pentru consum - a avansat cu circa trei procente comparativ cu anul anterior. Aceasta este o veste bună pentru consum în condiţiile în care în perioada 2009-2011 declinul cumulat s-a apropiat de 20%.
În ceea ce priveşte businessul P&G, acesta a coborât în 2011 la circa 296 de milioane de euro faţă de 301 mil. euro anul anterior. Datele sunt aferente companiei Procter&Gamble Distribution.
Gigantul american deţine în România mai multe companii, precum şi două fabrici la Timişoara şi Urlaţi. P&G Distribution este compania care realizează cea mai mare parte a afacerilor companiei americane.
Fabrica P&G de la Urlaţi, inaugurată în toamna lui 2010, a fost un proiect de tip greenfield ce a necesitat o investiţie de 100 mil. dolari

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
- Monica Popa şi Roxana Tiugan, Filip&Company: Guvernanţă corporativă, din nou în atenţia legiuitorului
- Firmele de import de personal din Asia de Sud Est susţin că este nevoie de încă 100.000 de angajaţi din ţări non-UE
- Salarii cu frâna trasă. Anul 2025 marchează o schimbare de ritm: salariile continuă să crească, dar nu au mai ajuns la creşteri de două cifre în primele trei luni din 2025
- Polonezii cu vârste de peste 60 de ani şi-ar dori în număr mare să lucreze în continuare, dar se lovesc de mai multe obstacole
- Business sportiv. Unele dintre cele mai mari branduri se întrec în mişcare. 120 de companii, printre care Google, KPMG, eMag, au participat la o competiţie organizată de start-up-ul românesc SportIn, prin care angajaţii au făcut sport sau mişcare