Cum arată piaţa muncii după un deceniu în umbra lui Iohannis. Mediul privat, dezvoltarea pieţei muncii, recrutarea a crescut, salariile au crescut, dar cât vor mai putea rezista companiile presiunilor din economie?
♦ De la 4,44 milioane de angajaţi în 2014 la 5,16 milioane în 2024 şi o triplare a salariilor, piaţa muncii a cunoscut o dezvoltare accelerată, susţinută în mare parte de mediul...
Testează abonamentul ZF Corporate
Poți să accesezi acest articol doar dacă ești abonat ZFCorporate.ro - platforma completă de informație premium de business.
Cere demo Abonează-te acumDupă activarea contului vei fi contactat de un reprezentant ZF Corporate în maximum 24 ore
Dacă ești deja abonat loghează-te mai jos.
Logare
Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
DIN ACEEASI CATEGORIE:
- Direcţia exodului transatlantic de creiere se inversează: UE atrage talente din SUA
- ManpowerGroup: Multe companii mari din Cehia plănuiesc disponibilizări
- Din ce în ce mai multe companii din Polonia nu plătesc salariile angajaţilor
- Urmează conferinţa ZF HR Trends. „2025, un an decisiv pentru HR: la răscrucea dintre inovaţie şi rezilienţă”. Exerciţiu de HR cu inteligenţa artificială: ce ar face ChatGPT pentru starea de bine a angajaţilor?
- ZF IT Generation. Beatrice Galaţanu şi Mihaela Roşu, cofondatoare, InterviewsUp – platformă de evaluare a competenţelor soft: Căutăm o finanţare de minimum 250.000 de euro pentru extinderea în afara României. Primele ţări vizate sunt Cehia şi Ungaria