Tranzacţia prin care cehii de la Penta preiau A&D Pharma a ajuns pe masa concurenţei

6 feb 2018 Autor: Mădălina Panaete

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă A&D Pharma este evaluată, conform datelor din piaţă, la 350-400 de milioane de euro.

Consiliul Concurenţei analizează preluarea A&D Pharma Holdings, ce cuprinde pe plan local şi distri­bui­torul de medicamente MediPlus şi farmarciile Sensiblu şi Punkt, de către Glebi Holdings, parte a fondului de investiţii Penta. 

După cifra de afaceri, grupul Sensiblu – Punkt este al doilea jucător din retailul farma după reţeaua Catena, controlată de antreprenoarea Anca Vlad. Pe de altă parte, MediPlus este liderul segmentului de distribuţie. Împreună cele două au afaceri de 5,7 mld. lei (1,3 mld. euro) şi un pro­fit brut cumulat de 152 mil. lei anual. Cele două com­panii rapor­tea­ză afa­ce­rile se­pa­rat, însă există şi tran­zacţii intragrup, ast­fel că este dificil de fă­cut o estimare a valorii cu­mu­late a businessului.

A & D Pharma a fost până la fi­nalul anului trecut o afa­ce­re antre­prenorială, fi­ind fondată de Walid Abboud (48 de ani), Roger Akoury (49 de ani), Ludovic Robert (46 de ani) şi Michel Eid. Încă de la început, cei pa­tru au fost extrem de dis­creţi, nu au dat interviuri şi nu au apărut la eve­ni­mente publice. 

Povestea A & D Pharma începe în 1994, când la Cluj s-a înfiinţat Plurifarm, care avea să devină divizie în cadrul Mediplus. În 1997 se înfiinţează Mediplus, care reuneşte mai multe divizii de import, distribuţie şi promovare a produselor OTC. 

În acelaşi an s-a deschis prima farmacie Sensiblu, reţea care în prezent numără circa 630 de unităţi (valoare ce cu­prinde şi unităţile Punkt cu profil de discount). Brandul Punkt este de altfel cel mai nou din portofoliul A & D Pharma, apărut la finalul lui 2014 pe o piaţă tot mai concurenţială, unde preţul joacă un rol tot mai important.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, însă A&D Pharma este evaluată, conform datelor din piaţă, la 350-400 mil. euro. 

Grupul A&D Pharma este de asemenea prezent pe piaţa comerţului angro de produse farmaceutice şi parafarmaceutice din alte ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Slovacia sau Ungaria, conform datelor de la Consiliul Concurenţei. 

Cehii de la Penta Investment au realizat achiziţia A & D Pharma prin intermediul lanţului de farmacii Dr.Max activ pe mai multe pieţe, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia, Serbia şi Italia. 

Dr.Max operează deja 31 de farmacii în România de la preluarea reţelei de farmacii Arta în luna iunie a acestui an, conform datelor ZF. Dr. Max este deja lider pe pieţele din Cehia, Slovacia şi Polonia. Dr.Max operează peste 1.300 de farmacii în Europa Centrală şi de Est cu vânzări totale de 1,25 miliarde euro.

Preluarea grupului A&D Pharma va spori vânzările Dr.Max la peste 2,3 miliarde euro iar compania va deveni un jucător pan-european cu peste 12.000 de angajaţi, potrivit anunţului făcut de Penta după preluare. Pe lângă sectorul de sănătate, grupul Penta desfăşoară şi activităţi de servicii financiare, producţie, retail, dezvoltare imobiliară şi mass-media.

Printre activele deţinute se numără Fortuna, cel mai mare operator de pariuri sportive şi jocuri de noroc din Europa Centrală prezent şi în România. 

 

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.02.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.