A doua tranzacţie pe piaţa farmaceutică în cinci luni. Gigantul german Phoenix a cumpărat farmaciile Help Net şi distribuitorul de medicamente Farmexim

22 apr 2018 Autor: Georgiana Mihalache

Help Net a ajuns la afaceri de aproape 600 de milioane de lei (128 mil. euro) în 2017, o creştere cu circa 8% faţă de anul anterior

♦ Grupul Farmexim a fost dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Buluc (71 de ani), care a dus atât farmaciile Help Net, cât şi distribuitorul Farmexim pe locul al patrulea în pieţele de profil pe care activează.

Grupul Farmexim, din care fac parte lanţul de farmacii Help Net şi distribuitorul de medicamente Farmexim, a fost cumpărat de gigantul german Phoenix, cu activităţi în distribuţia şi retailul farma în 26 de ţări din Europa într-o tranzacţie cu o valoare estimată de ZF la peste 100 mil. euro.

Aceasta este a doua tranzacţie de pe piaţa farma locală în mai puţin de cinci luni, după ce la sfârşitul anului trecut grupul A&D Pharma din care fac parte farmaciile Sensiblu şi distribuitorul Mediplus a fost preluat de cehii de la Penta Investments.

„Piaţa românească de sănătate se dezvoltă în mod dinamic. Achiziţia ne permite să intrăm pe această piaţă”, a spus Oliver Windholz, CEO-ul grupului Phoenix, în anunţul de pe site-ul companiei prin care s-a anunţat tranzacţia.

Help Net a ajuns la afaceri de aproape 600 de milioane de lei (128 mil. euro) în 2017, o creştere cu circa 8% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor oferite de companie. În cinci ani, din 2012 până în 2017, afacerile Help Net au crescut cu 60%. Numărul de farmacii din reţea a ajuns la 211. Piaţa este dominată de Catena, urmată de Sensiblu şi Dona.

Farmexim a avut afaceri de 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro) în 2016, cel mai recent an pentru care există date publice. Piaţa este dominată de Mediplus, urmat de Farmexpert şi Fildas.

Ovidiu Buluc a declarat că transferul afacerii de familie pe care a dezvoltat-o către grupul german este important pentru că „nimeni nu poate înţelege valorile unui business construit de la zero decât cineva care a parcurs acel drum”.

Tranzacţia marchează intrarea germanilor de la Phoenix pentru prima dată pe piaţa românească, spre deosebire de cehii de la Penta Investments, care au testat piaţa prin achiziţia a 31 de farmacii Arta cu câteva luni înainte să cumpere grupul A&D Pharma. Piaţa farmaceutică românească a atras astfel apetitul investitorilor străini într-un domeniu dominat până acum de afacerile dezvoltate de antreprenori români.

Ovidiu Buluc a pus bazele Farmexim, prima companie de import de medicamente în 1990. Este absolvent al Facultăţii de Comerţ Exterior în cadrul ASE. Şi-a început activitatea în 1968 în comerţul exterior, iar între 1980 şi 1990 a fost şeful serviciului din cadrul Uzinexport.

Phoenix este un gigant german cu afaceri de peste 20 mld. euro, grupul fiind alcătuit din trei divizii – distribuţie, retail şi servicii farma. Gigantul este prezent în 26 de ţări având 34.000 de salariaţi. În distribuţia de medicamente, Phoenix are 152 de centre de distribuţie în Europa, iar în retail, grupul are mai multe branduri, respectiv BENU, APOTEK 1 şi Rowlands Pharmacy.

În total Phoenix operează peste 2.000 de farmacii în 13 state din Europa.

Nemţii nu se uită prima dată către România, în contextul în care în 2014 discutau preluarea unui alt grup local, A & D Pharma, conform informaţiilor de la acea vreme.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.04.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.