Nelu Tătaru: Pentru încă o perioadă, spitalele trebuie să rămână în coordonarea ministerului

14 mai 2020 Autor: Cosmin Pirv

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, joi, că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. El a spus că este necesară actualizarea legii sănătăţii, care este depăşită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, referitor la situaţia spitalului din Suceava, Nelu Tătaru a spus că „vom avea mult de lucru” pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar, după ridicarea stării de urgenţă.

„Ceea ce s-a întâmplat la Suceava trebuie să reprezinte o lecţie pentru noi toţi. După ridicarea stării de urgenţă vom avea mult de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea sistemului sanitar. Consider că, pentru încă o perioadă, unităţile sanitare trebuie să rămână în coordonarea ministerului. Este nevoie şi de actualizarea legii sănătăţii pentru că actuala variantă este depăşita”, a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Potrivit comunicatului MS, în perioada 2-30 aprilie 2020, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” a fost preluată de o echipă militară condusă de generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Conducerea instituţiei nu mai era eficientă, Consiliul medical nefiind convocat oficial din luna februarie. Structura funcţională a Spitalului Judeţean de Urgenţă <Sf. Ioan cel Nou> Suceava era redusă, iar sectoarele în care erau internaţi pacienţii COVID -19, UPU, laboratorul de imagistică, laboratorul de BK, sectoarele administrativ şi logistic funcţionau la o capacitate de <avarie> datorită asigurării minimale cu personal – aproximativ 15% din personalul spitalului. S-a mai constatat că, protecţia personalului, cu excepţia unor persoane din UPU, sectorul de Boli Infecto-contagioase şi Sectorul Boli Interne – COVID-19, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată. În ceea ce priveşte circuitele funcţionale specifice, cu toate că spaţiul de spitalizare era împărţit în sectoare COVID-19 şi non-COVID nu s-a putut identifica nicio decizie a conducerii, recomandare a specialiştilor epidemiologi sau o practică în curs care să asigure dimensionarea şi separarea lor”, se arată în comunicatul MS.

Conducerea militară a spitalului a reuşit luarea măsurilor privind protecţia individuală a personalului, stabilirea circuitelor funcţionale specifice, carantinarea instituţionalizată a personalului sănătos, controlul respectării normelor de protecţie individuală şi a circuitelor funcţionale de către angajaţii spitalului. De asemenea, a fost testat întreg personalul medical şi a fost crescută capacitatea de testare SARS-COV 2 a unităţii.

„Spitalul este pregătit pentru escaladarea/descaladarea epidemică COVID-19. Sunt asigurate – protecţia individuală a personalului conform normelor legale, circuite funcţionale şi zone de diagnostic/tratament specifice crizei. Resursa umană este recuperată într-o proporţie importantă”, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.