Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: 80% din profitul nostru este dat statului

12 feb 2019 Autor: Catalina Iordache

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierea din Comisia economică din Parlament, că 80% din profitul Băncii Naţionale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariaţi.(...) Cum să păstrăm specialiştii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sisetemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu însemană că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Aţi spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei Economice, i-a spus lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate şi pentru că sunteţi cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aş fi aşteptat să chemaţi la masă Guvern, Parlament, bănci să faceţi ce trebuie ca să se dezvolte ţara. Acum, suntem practic în ţara cam cea mai săracă din UE, cetăţenii sunt cei mai îndatoraţi. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă ne-aţi găsit vinovaţi pentru toate relele, guvernele României. Vorbiţi de ţinta de inflaţie, dar nu spuneţi că ţinta de inflaţie este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiţi la inflaţia din ultima lună, vorbim de inflaţia medie. Institulul Naţional de Statistică arată că în fiecare an aţi ratat ţinta de inflaţie. Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ţinta de inflaţie. Că profitul a fost folosit ca să vă daţi bonusuri. Dacă aţi ratat ţinta de inflaţie, nu era bine să folosiţi profitul ca să vă menţineţi ţinta de inflaţie?, i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), participă, marţi, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, la audierea de la comisiile Senatului programată pentru data de 12 februarie.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.