Uniunea Europeană anunţă încă un ajutor de 30 de milioane de euro pentru Liban

10 aug 2020 Autor: Mihai Draghici

Uniunea Europeană a decis deblocarea a încă 30 de milioane de euro cu ocazia videoconferinţei internaţionale a donatorilor pentru Liban, iar preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut oferirea rapidă a asistenţei internaţionale poporului libanez, după explozia devastatoare de la Beirut.

Preşedintele SUA, Donald Trump, se numără printre liderii politici care urmează să participe la conferinţa internaţională a donatorilor.

Cel puţin 158 de persoane au murit, iar alte aproximativ 6.000 au fost rănite în explozia produsă în zona portuară din Beirut. Circa 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe în urma deflagraţiei, iar daunele sunt estimate la 15 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro), potrivit BBC.

"Uniunea Europeană a mobilizat deja 33 de milioane de euro şi oferă încă 30 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi ale Libanului", a anunţat, duminică după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze rapid şi eficient. Vreau să adresez susţinere familiilor, apropiaţilor victimelor, celor care sunt pe teren şi ajută victimele. Ajutorul trebuie să meargă direct la poporul libanez. A venit vremea trezirii şi acţiunilor", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

"Nici violenţa, nici haosul nu trebuie să câştige. Există puteri care vor să profite de diviziune şi de haos, care vor să facă rău poporului libanez. Autorităţile trebuie să acţioneze pentru ca ţara să nu se prăbuşească şi pentru a răspunde aspiraţiilor pe care poporul libanez le exprimă în mod legitim pe străzile din Beirut", a avertizat Macron.

"Obiectivul conferinţei este să punem în comun mijloacele pentru a răspunde concret nevoilor populaţiei din Beirut", a precizat Macron.

Situaţia economică şi socială din Liban este gravă. Explozia din Beirut a accentuat starea de nemulţumire, iar sâmbătă mii de persoane au participat la un protest antiguvernamental.

Premierul Hassan Diab a anunţat că va convoca alegeri parlamentare anticipate.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.