STUDIU: Numărul turiştilor români în străinătate l-a depăşit pe cel al vizitatorilor străini

21 nov 2018 Autor: Dorin Oancea

În ultimii 6 ani, nivelul plecărilor turiştilor români în străinătate a fost mai mare decât cel al vizitatorilor străini veniţi în România, numărul sosirilor vizitatorilor străini crescţnd cu 60% în perioada 2012-2017, în timp ce vizitele românilor în străinătate a crescut cu 78%.

Astfel, în 2017, s-au înregistrat 12 milioane de vizite ale străinilor în România, în timp ce românii au făcut 19 milioane de vizite în străinătate, precizează un studiu Coface privind evoluţia agenţiilor de turism.

Ca valoare a serviciilor agenţiilor turistice şi ale tur-operatorilor, 2016 reflectă o scădere cu 19% faţă de anul interior, ajungându-se la valoarea de 3,7 miliarde lei. Maximul valorii acestui tip de servicii a fost atins în 2014, când a trecut pragul de 4 miliarde de eli. O scădere (1,6%) este remarcată şi la nivelul altor servicii de rezervare şi asistenţă turistică.

Ultimii patru ani (2014 - 2017) au adus o uşoară tendinţă de scădere a acţiunilor în instanţă împotriva agenţiilor turistice. Cel mai scăzut număr al dosarelor s-a înregistrat în 2008 (înainte de criză), iar trei ani mai târziu numărul acestora a crescut de 4,2 ori, atingând maximul perioadei analizate. Un aspect important de punctat este că numărul somaţiilor de plată tinde să se reducă începând cu 2010, iar cel al executărilor indică o volatilitate ridicată, cu valori cuprinse între 54 şi 186 pe parcursul aceleiaşi perioade. Per total, tendinţa acţiunilor în instanţă este de scădere, iar cea mai mare parte este reprezentată în continuare de executări şi ordonanţe de plată.

Din totalul celor 1.989 companii active în anul 2016, Coface a analizat 63, adică aproximativ 3%, dar care au o pondere de 54% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. În acest context, cele mai multe companii (38%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La extreme se află cu procentaje de 13% companii cu risc mare de insolvenţă, respectiv 33% companii cu risc scăzut.

Datele publicate de Institutul Naţional de Statistică cu privire la evoluţia structurilor de primire turistică în perioada 2012-2017 indică o creştere continuă în acest interval, ajungându-se la 7.905 structuri de primire turistică (cifră valabilă pentru 2017). Din acestea, pensiunile agroturistice sunt majoritare, iar proprietatea integral privată domină fiecare tip de structură. În 2017 erau înregistrate în total 1.577 hoteluri, 1.666 pensiuni turistice, 2.556 pensiuni agroturistice.

Pentru analiza curentă au fost agregate datele a 1.989 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 şi care au generat o cifră de afaceri consolidată de 1,798 miliarde lei. Companiile din sectorul analizat au înregistrat în 2016 o evoluţie pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu 2% faţă de 2015, cu toate că numărul companiilor din sector a crescut cu 10%.

„Cu toate că profitabilitatea consolidată a sectorului a fost în uşoară creştere, aproape jumătate dintre firme (47%) au raportat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de o treime dintre companii se confruntă cu probleme de lichiditate - lichiditate curentă sub 1 - având şi un grad de îndatorare peste 80% - în condiţiile în care 72% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente - iar aproape două treimi din ele înregistrează un ciclu de conversie a banilor negativ, fiind foarte probabil să îşi platească furnizorii cu întârziere”, a declarat Nicoleta Mărunţelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.