PRIMER: În următorii trei ani, România riscă să rămână fără medicamente din producţie internă

11 iun 2018 Autor: Bianca Ciocotisan

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) cere autorităţilor să intervină în re­gle­mentarea pieţei medicamentelor pentru că altfel, în ur­mă­torii trei ani, România riscă să rămână fără producţia internă de medicamente, arată un comunicat transmis luni de aso­ciaţie.

„Declin fără precedent în producţia de medicamente din România. În condiţiile în care piaţa farmaceutică creşte în T1 din 2018 cu 17%, avansul pentru medicamentele fabricate în ţară este de doar 2%. Solicităm din nou coaliţiei de guvernare PSD-ALDE să intervină în reglementarea acestui domeniu pentru că altfel, în trei ani, România rămâne fără medicamente din producţie internă”, arată comunicatul.

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România - care reuneşte 16 situri de fabricaţie din ţară - atrage atenţia că datele apărute cu privire la piaţa far­ma­ceu­tică din trimestrul I al acestui an sunt date brute, „scoase din con­text, şi trebuie privite cu rezervă, în condiţiile în care creş­terea medicamentelor care costă sub 25 de lei este de doar 5%, iar avansul medicamentelor fabricate în ţară este de sub 2%”.

„Stagnarea evoluţiei producătorilor de medicamente din România este efectul fiscalităţii paradoxale generate de taxa clawback, care s-a dublat în ultimii doi ani obligând site-urile de fabricaţie din ţară să plătească bani pentru venituri realizate de alţi jucători din piaţa farmaceutică”, a spus Dragoş Damian, director executiv al PRIMER.

Producătorii de medicamente din România spun că „în condiţiile în care acest segment economic face obiectul unor reglementări absurde, care denaturează competiţia liberă, producătorii de medicamente nu pot să se dezvolte”.

„Metodologia de calcul al preţului la medicamente, discriminatorie pentru cele ieftine, taxa de raft de peste 20% care trebuie platită pentru accesul pe canalele comerciale şi taxa claw-back, care se aşteaptă să ajungă la 30% până la sfârşitul anului, acţionează ca o menghină asupra fabricanţilor de medicamente din ţară, care s-au oprit din numeroase proiecte de dezvoltare de medicamente, modernizare şi re-tehnologizare”, a adăugat Dragoş Damian.

Rprezentanţii sectorului spun că această creştere de 17% a pietei farmaceutice nu este resimţită de fabricanţii din ţară, care sunt obligaţi să plătescă sume exorbitante în loc să investească pentru a asigura nevoile de medicamente uzuale pentru pacienţii români.

„Fabricile din România supravieţuiesc doar pentru că s-au orientat pe producţia în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, pentru că medicamentele care fac obiectul taxei claw-back, folosite de peste opt milioane de pacienţi, sunt nerentabile şi ar trebui scoase din portofoliu”, arată documentul transmis de producătorii de medicamente.

„Tocmai de aceea solicităm din nou coaliţiei de guvernare PSD-ALDE să dialogheze cu fabricanţii din ţară şi să se implice serios, la nivel de experţi economici, în înţelegerea şi soluţionarea problemelor aprovizionării cu medicamente din producţia internă. Fără excluderea de la plata taxei claw-back a medicamentelor sub 25 lei, acestea vor trebui scoase din portofoliu, adâncind problemele create prin dispariţia în ultimii ani a peste 2.000 de medicamente ieftine. Altfel, peste 3 ani, vom continua să ne întrebăm de ce nu au pacienţii medicamente, de ce trebuie să aducem din import medicamente uzuale pe nevoi speciale şi de ce se închid fabricile din ţară”, a declarat şeful asociaţiei.

„PRIMER reaminteşte că semnalează de peste un an problemele care au apărut prin creşterea taxei clawback şi că singura măsură care poate frâna dispariţia din spitale şi farmacii a medicamentelor ieftine este scutirea de taxa clawback a medicamentelor care costă mai puţin de 25 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.06.2018

Printeaza

Atenţie: Această scriere publicistică este destinată exclusiv abonaţilor ZF Corporate. Utilizatorii pot descărca şi tipări conţinut de pe acest site doar pentru uzul personal sau fără scop direct ori indirect comercial. Toate materialele publicate sunt protejate de către Legea nr. 8/1996, cu modificările şi completările ulterioare - privind dreptul de autor şi drepturile conexe.